4414
16:33 14.022017

Тарифи 2017. Якими будуть нові платіжки закарпатців?

Економіка 2804

Попри гучні заяви уряду, що для підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні у 2017 році немає жодних економічних підстав, у Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг інше бачення ситуації.

1

Так, уже з 1 лютого в Україні зросли тарифи на електроенергію для підприємств та організацій, а через місяць повинні підвищитись і для населення. Окрім цього, збільшиться вартість водопостачання та водовідведення для всіх споживачів.

«Карпатський об’єктив» дізнавався, що відбувається з тарифами на Закарпатті та скільки тепер платитимуть краяни за комунальні послуги.

Ціни на світло, воду, газ – угору

З 1 березня 2017 року зросте вартість електроенергії для населення.

Як повідомили нам у «Закарпаттяобленерго», з весни залишиться всього два блоки тарифів. Електроенергія, яка споживатиметься до 100 кВт, коштуватиме 90 коп. за 1 кВт/год., понад 100 кВт – 1,68 за 1 кВт/год. Усі споживачі сплачуватимуть однакову ціну за електроенергію, незалежно від того, де вони проживають.

Зазначимо, що це мало би бути останнє підвищення тарифів, яке Нацкомісія передбачила в рамках поетапного наближення тарифів до ринкового рівня, про яке йдеться в Постанові цього органу № 220 від 26 лютого 2015 року.

Утім нові ціни встановлять не тільки на електроенергію. Новий тариф на воду отримали 52 «Водоканали» України. Обласний центр Закарпаття не став винятком. Уже з 1 березня на ужгородців чекатиме новий тариф на воду.

«25 січня цього року відбулося засідання Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, на якому було прийнято проект постанови щодо коригування тарифу на водопостачання та водовідведення до рівня економічно обґрунтованих, – розповідає директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Станіслав Карташов. – Ми були одними із тих водоканалів, які брали участь у цьому спільному проекті постанови. Планові цифри, які вже попередньо погоджені Нацкомісією, становлять: з використанням внутрішньобудинкових мереж – 18 грн 21 коп., без їхнього використання – 17 грн 29 коп. Утім з 1 лютого цього року набула чинності відкоригована галузева угода, згідно з якою коефіцієнт із заробітної плати для комунальних підприємств буде підвищений. Тому наразі ми даємо на перерахунок тариф, що був попередньо озвучений. І можливо, ціна на воду буде дещо змінена».

Що стосується самої постанови, то за неї голосуватимуть приблизно у 20-х числах лютого, а відтак вона буде опублікована в «Урядовому кур’єрі». Тож уже з 1 березня 2017 року споживачі платитимуть за воду по-новому.

Як відомо, тариф на водопостачання залежить від багатьох факторів, починаючи від цін на енергоносії й закінчуючи затратами підприємства: зміни цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти, коегулянти. Тож, як повідомляє НКРЕКП, перегляд тарифів відбувся для всіх підприємств, аби він став економічно обґрунтованим.

Окрім електроенергії та води, очікуються зміни і в системі газопостачання. З 1 квітня 2017 року в Україні має запрацювати ринок природного газу для населення, тобто кожен зможе обирати собі надавача цієї послуги. А це перш за все означає, що регульованої ціни на газ не буде. Утім експерти стверджують: вартість газу для населення зросте.

Війни монополістів та популістів

Цікавим є те, що, за словами віце-прем’єра Павла Розенка, для підвищення тарифів на газ та житлово-комунальні послуги в Україні у 2017 році немає економічних підстав.

«Я певен, наразі не існує економічних передумов підвищувати ціни на газ, електроенергію та послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ). Я не бачу ніяких мотивів для підняття цін на газ і ЖКГ-послуги протягом 2017 року. Не треба лякати людей! Коли прийде час, уряд не ховатиметься, а відкрито сповістить українців про підняття тарифів», – стверджує він.

«На мою думку, нинішня ціна на газ відповідає європейській та економічно обґрунтована. Підвищувати далі її вже немає куди», – наголосив віце-прем’єр-міністр, а відтак зазначив, що у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 гривень розмір призначених субсидій не переглядатиметься – до нового опалювального сезону.

Водночас, за словами деяких експертів, урядовці вважають, що підвищувати тарифи нема куди саме через субсидії. Адже минулорічне їхнє зростання вже стало великим тягарем і для споживачів, і для бюджету.

Тож не виключено, що в подальшому буде певне поле зіткнення: соціальний блок уряду – за зниження тарифів, компанії-монополісти – за підвищення.

Так чи інакше, платити знову доведеться більше. А це значить, що підвищення мінімальної заробітної плати фактично нівелюється. Тож українцям радіти особливо нема чому. Адже підвищення тарифів і цін майже на всі товари споживання не найкраща перспектива для покращення матеріального становища кожного.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах