379
14:11 28.042016

Закарпатські садоводи та ягідники вимагають реформування галузі

Економіка 2930

9a5b90_4832a3ae01354a11975902c4310e2fe326 квітня, на Загальних Зборах Асоціації «Укрсадпром», які проходили на Закарпатті, садоводи України обрали Голову Ради. Ним став очільник одного з найбільших фермерських господарств країни голова ФГ «Гадз», Герой України Петро Гадз. В ході Загальних Зборів Асоціації було прийнято надважливу для реформування галузі резолюцію.

Текст резолюції:

«Ми, представники підприємств галузі садівництва, ягідництва та розсадництва з усіх областей України констатуємо, що держава не приділяє достатньої уваги садівництву та ягідництву в Україні, не зважаючи на те, що галузь створює велику кількість робочих місць в сільській місцевості, вимагає майже на 100 відсотків залучення ручної праці та несе велике соціальне навантаження.

За останні двадцять років сформувалася низка системних проблем, які не дають розвиватися галузі та стримують інвестиції в українські сади і ягідники, а саме:

  • відсутність спеціалізованого законодавства у галузі, що вирішує основні проблемні питання галузі, в тому числі через створення саморегулівних галузевих об’єднань, об’єднань індивідуальних виробників і фермерів;
  • неврегульованість земельних відносин на ділянках під багаторічними насадженнями;
  • знищення старої інфраструктури галузі та відсутність належних умов для створення і розвитку нової;
  • відсутність адаптованих до європейського законодавства стандартів якості продукції садівництва, ягідництва, посадкового матеріалу та, відповідно, механізмів контролю за їх дотриманням.

Враховуючи важливість цієї галузі для України, ми звертаємось до Прем’єр-міністра України, Міністра аграрної політики та продовольства України, Міністра економічного розвитку та торгівлі України, Спікера Верховної ради України, комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, керівників центральних органів виконавчої влади з вимогою забезпечити розробку і прийняття низки нормативно-правових актів, зокрема:

  1. Закону України «Про садівництво і ягідництво в Україні», яким буде урегульовано основні питання галузі щодо розміщення промислових насаджень, сортової політики, розсадницької бази, зберігання та переробки плодів і ягід, сертифікації садівничої продукції та садивного матеріалу, впровадження системи науково обґрунтованих стандартів зрошувальних систем, іригації, делегування державних функцій контролю уповноваженим недержаним інституціям, зокрема, залучення національної галузевої саморегулівної організації.
  2. Змін до нормативно-правових актів в сфері регулювання земельних відносин з урахуванням виробничого циклу багаторічних насаджень та врегулювання питань грошової оцінки земель, з метою створення умов для збільшення площ садів, ягідників та розсадників, ефективного розподілу та використання земель сільськогосподарського призначення, направленого на раціональне розміщення та продуктивність насаджень основних плодових і ягідних порід;
  3. Змін до нормативно-правових актів щодо цільового призначення і грошової оцінки земель, зайнятих під господарські споруди для обслуговування багаторічних насаджень, збору, обробки та зберігання плодово-ягідної продукції в місцях її вирощування.
  4. Закону України «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».
  5. Нормативно-правових актів, направлених на створення правових засад державної підтримки галузі, зокрема, шляхом залучення довготермінових «дешевих» коштів (у т.ч. під державні гарантії) для підприємств, що займаються садівництвом, розсадництвом та ягідництвом.
  6. Змін до нормативно-правових актів з метою забезпечення державного фінансування створення нових робочих місць у сільській місцевості.
  7. Врахування пропозицій Асоціації «Укрсадпром» про внесення змін та доповнень Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.
  8. Стимулювання впровадження місцевих програм розвитку та підтримки промислового садівництва.

Ми переконані, що виконання цих вимог забезпечить розвиток галузі і, як результат, створення нових робочих місць у сільській місцевості, наповнення місцевих та центрального бюджетів, насичення внутрішнього ринку вітчизняною плодово-ягідною продукцією в межах норм споживання населення, вирішення питань імпортозаміщення та збільшення експортного потенціалу України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини