3641
10:22 23.122016

Закарпатець збудував електростанцію за допомогою гранту «Еган Еде»

Економіка 8100

6

Нещодавно у місті Рахів закінчили монтаж 10-кіловатної сонячної електростанції, створення якої на 80% профінансована за рахунок гранту.

За словами власника садиби, Ервіна Нейжмака, весь його пройдений шлях від пошуку гранту та спонсорів до запуску робочої електростанції зайняв близько 3-х місяців. Умовно його можна поділити на 5 кроків до досягнення своєї мети.

Крок І. Пошук грантодавця

Є багато різних фондів, які фінансують корисні суспільні проекти в Україні. Ервін знайшов інформацію про можливість виграти грант на сайті Закарпатського центру економічного розвитку “Еган Еде”.

Згідно умов конкурсу, заявку міг подати представник угорської меншини на Закарпатті, який займається підприємницькою діяльністю в тій чи іншій сфері, в тому числі і туризмом. А оскільки Ервін з 2006 року займається зеленим туризмом, він вирішив подати заявку на отримання гранту для будівництва сонячної електростанції на даху власної садиби.

Крок ІІ. Подача заявки

Онлайн-заявка на грант чоловік подав в кінці серпня. Окрім онлайн заявки, йому довелось також особисто завезти деякі документи в регіональний офіс фонду у місті Тячів. Через місяць Ервіну передзвонили і повідомили, що він став одним із переможців. А вже 7 листопада було підписано остаточний договір із Фондом про початок співпраці.

Крок ІІІ. Пошук спонсора

В умовах отримання гранту зазначалось, що  переможець повинен докласти 20% власних коштів від вартості проекту до його реалізації. При цьому фонд вимагав, щоб ці кошти були вкладені першочергово.

Це стало першою проблемою для Ервіна. Оскільки всієї необхідної суми в нього не було, довелося  шукати спонсора. Спочатку він звернувся до великих організацій, проте жодна з них не погодилась підтримати проект.  Ситуацію врятувала місцева громада, яка дізналася про цей проект і спільними зусиллями «про кредитувала» 20% вартості будівництва станції.

Крок ІV. Пошук монтажника

Наступною проблемою стала умова конкурсу, згідно якої грантові кошти будуть надані після повної реалізації проекту. Тобто лише після того, як сонячна електростанція буде повністю збудована та коли будуть надані всі необхідні звіти та квитанції. При цьому грантові кошти будуть перераховані не отримувачу гранту, а відразу монтажній організації.

Тому довелось шукати монтажника, який погодився б за власний кошт збудувати електростанцію, і лише потім, після завершення всіх процедур із грантодавцем, отримати кошти за свою роботу.

Коли Ервін розмістив відповідне оголошення, на його заявку відгукнулося 18 монтажних організацій. Та коли монтажники дізнавалися детальніше про умови повернення коштів, відмовлялися від такої співпраці. Тим не менш, все ж таки знайшлася компанія із Києва, яка погодилася взяти на себе ризики і співпрацювати на таких умовах.

Крок V. Монтаж станції

Пропозиція від обраної для співпраці компанії була недешевою: вони запропонували збудувати 10-ти кіловатну СЕС «під ключ» за 13 тисяч доларів. Проте саме ця компанія погодилася тимчасово заморозити частину власних коштів на невизначений період, поки Ервін не підготує всі звіти для грантодавця. Через декілька днів спілкування в телефонному режимі спеціалісти приїхали в Рахів, внесли правки в проект і почали монтаж.

10

Весь процес монтажу зайняв 3 дні. Спочатку Замовником планувалося встановлення системи на дах садиби, але провівши детальне обстеження було запропоновано інший, оптимальний з точки зору генерації системи, варіант генерації системи. Тому монтаж станції здійснили на допоміжних приміщеннях.

1

Монтажні роботи супроводжувались дуже несприятливими умовами — дощем зі снігом, ожеледдю на даху та морозом. Також довелося чистити крівлю від снігу та льоду, через що термін монтажу та налагоджувальних робіт і зайняв майже повні 3 робочих дні. Монтажники працювали від ранку до сутінок.

7

Висновки

Ервіну вдалось залучити іноземні кошти на розвиток «зеленого» туризму, хоча починав реалізацію проекту він за відсутності власних необхідних коштів. Тепер садиба “У Еріка” успішно пропагує як “зелений”, так і еко-туризм в Україні.

Сам господар закликає всіх активних українців також брати участь у подібних грантових програмах та розвивати зелену енергетику:

«Інновації, у будь-яких формах, допомагають не лише зберегти наші Карпати і природу в цілому, а дають змогу залучати в туристичну галузь кошти, розвивати її та приваблювати туристів. Для розвитку альтернативної енергетики в Україні потрібно небагато – щоб ніхто не встромляв палки в колеса! І все буде у нас гаразд».

За матеріалами ecotown.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Тячівщині ія під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
Всі новини