3585
08:31 20.122016

Подання уточненого розрахунку з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Економіка 2631

Юридичні особи – платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частинами поквартально.

nalog-na-nedvizhimost

Якщо платник податку після граничного терміну подання декларації виявив помилку, то він має право виправити її шляхом подання декларації з типом «уточнююча», повідомила «Карпатському об’єктиву» ДФС у Закарпатській області.

Відповідно до алгоритму контролю податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не розносяться в автоматичному режимі уточнюючі податкові декларації, які мають у будь-якому рядку колонки 2 декларації одночасно з типами об’єкта житлової нерухомості за кодами від 1 до 3 також типи нежитлової нерухомості за кодами від 4 до 9.

З метою коригування податкового зобов’язання платнику необхідно подати дві уточнюючі декларації окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Наприклад, для уточнення показників декларації по житловій нерухомості та окремо по нежитловій нерухомості. В рядках 1-5 декларації вказується правильна інформація, у 6 рядку – підсумовується уточнена річна сума податку, у 7 рядку – переноситься нарахована сума податку раніше поданої декларації, у 8 рядку – відображається збільшення податкових зобов’язань у результаті уточнення показників, у 9 рядку – зазначається розмір заниження (недоплати) податкового зобов’язання, у 10 рядку – відображається розмір зменшення податкового зобов’язання у результаті уточнення показників, у 11 рядку – зазначається розмір завищення податкового зобов’язання, за яким на момент подання уточнюючої декларації минув термін сплати.

Платник податків, який самостійно виявляє факти заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання декларації минув, зобов’язаний до подання уточнюючого розрахунку сплатити суму недоплати та штраф, відповідно до підпункту «а» пункту 50.1 статті 50 ПК. У рядку 12 податкової декларації відображається сума штрафу.

Сума пені (рядок 13) нараховується платником самостійно, відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 ПК.

Аналогічно заповнюються рядки уточнюючої декларації для об’єктів нежитлової нерухомості (код від 4 до 9).

Правила подання уточнених розрахунків передбачено ст.50 Податкового кодексу.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах