327
17:45 20.042016

Чи звільняються підприємці-платники єдиного податку від сплати єдиного внеску на час відпустки та за період хвороби?

Економіка 1801

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи-підприємці, в тому числі ФОП-платники єдиного податку.

рро

Єдиний внесок для ФОП-платників єдиного податку нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 частини першої
ст. 1 Закону № 2464). Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 для ФОП встановлена ставка єдиного внеску у розмірі 22 відс. бази нарахування. 

Пунктом 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями визначено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Законом № 2464 не передбачено пільг із сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби.

Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону № 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

Таким чином, ФОП платники єдиного податку першої чи другої групи, на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

  Хустська ОДПІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах