298
10:33 19.042016

Як закарпатцям заповнити декларацію для отримання податкової знижки

Економіка 2002

 

23Фізичні особи, які не є суб’єктами господарювання, можуть скористатися правом на податкову знижку.

Вони можуть зменшити свій загальний річний оподаткований дохід у вигляді заробітної плати на певну суму витрат, повідомив «Карпатському об’єктиву» відділ організації роботи ГУ ДФС у Закарпатській області.

Зокрема, витрати на сплату процентів за іпотечним кредитом, на оплату вартості свого навчання та/або вартість навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує зарплату, на сплату страхового внеску за договором довгострокового страхування життя, втрати на штучне запліднення, витрати на усиновлення, на переобладнання транспортного засобу для роботи на альтернативних видах палива, витрати щодо придбання або будівництва житла та ін.

Слід відмітити, що такі витрати повинні бути документально підтверджені. Крім того, Податковим кодексом установлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованої платником податку податкової знижки понад суму загального оподатковуваного доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата.

Зауважимо, що для отримання податкової знижки платник податків повинен подати за підсумками року декларацію про майновий стан і доходи. Слід відмітити, що наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015року № 859 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан та доходи. При цьому спеціальний додаток до декларації (як було раніше) заповнювати не потрібно. Адже сама оновлена форма декларація містить відповідний розділ (розд. ІІІ). Тому платник податків у рядку 13 декларації повинен зробити позначку «Х» напроти категорії витрат, які включаються до податкової знижки, а також відобразити:

– загальну суму фактичних витрат, здійснених протягом звітного року (ряд. 13) ;

– заробітну плату за рік, яка є базою обкладення податком на доходи фізичних осіб, тобто суму, зменшену на утриманий єдиний внесок та податкову соціальну пільгу, за її наявності (ряд. 15) ;

– суму (вартість) витрат, дозволену для включення до податкової знижки (ряд. 16). При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати зарплату, зазначену у рядку 15;

– суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання із цього податку у зв’язку з реалізацією права платників податків на ПЗ.

Оригінали підтвердних документів не подаються до органу ДФС, проте їх треба зберігати протягом строку, достатнього для проведення перевірки правильності нарахування ПЗ (до кінця року). При цьому, для прискорення проведення такої перевірки, рекомендуємо разом з декларацією подати підтвердні документи, зокрема довідку, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

– сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою) ;

– розмір та сума податкової соціальної пільги;

– сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;

– сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Нагадуємо, що подавати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки можна до кінця року.

Порядок надання та перелік витрат, дозволений для включення до податкової знижки визначено статтею 166 розділу IV ПКУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини