2239
12:32 21.092016

Верховна Рада скасувала ліцензію для виноробів, які виготовляють домашнє вино

Економіка 2359

Верховна Рада ухвалила 230 голосами законопроект №2739 за основу і в цілому, яким внесуться зміни до закону “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

1

Зокрема, законопроектом дозволено виробникам ряду алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових), які виробляють їх з виноматеріалів виключно власного виробництва, здійснювати оптову торгівлю без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, його прийняття покликане створити сприятливі умови для початку діяльності на ринку нових підприємств з невеликими обсягами виробництва терруарніх (місцевих) вин (вин місцевості), плодово-ягідних вин і унікальних медових напоїв з власної сировини.

Як відзначають автори законопроекту, плата за отримання ліцензії на виробництво алкогольних напоїв становить 780 грн, тоді як на право оптової торгівлі алкогольними напоями – 500 тисяч гривень на рік, що є непосильною сумою для невеликих виробників.

Таким чином, за підрахунками авторів законопроекту, вартість ліцензії в кожній пляшці вина великих виробників вин, які закуповують сировину, складає 0,2-0,9 грн. У той же час для невеликих локальних виробників вартість ліцензії на торгівлю в одній пляшці вина становить 25-58 грн, тоді як для дрібних виноробів, які не можуть купити ліцензію, її вартість в пляшці вина могла б досягати сотень гривень.

Крім того, за попередніми підрахунками, після скасування ліцензій на оптову торгівлю алкоголем для виробників напоїв медових і вин плодово-ягідних (без додання спирту), які сьогодні відсутні на ринку, середньорічні обсяги їх виробництва становитимуть 10 млн літрів і 50 млн літрів відповідно, що дозволить додатково збільшити щорічні фінансові надходження у вигляді податків.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах