19:17 23.082016

Старовікові ліси та букові праліси на Закарпатті мають бути збережені

Економіка 1622

Всього у підпорядкованих Держлісагентству лісах створено 3278 об’єктів природно-заповідного фонду площею майже 1,3 млн га, рівень заповідності становить 16,1%. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич під час наради щодо розширення територій природно-заповідного фонду України, яка відбулася на Закарпатті.

У нараді взяли участь Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, представники Закарпатської облдержадміністрації, керівники національних природних парків, громадських екологічних організацій та інші.

 Христина Юшкевич зазначила, що відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку у 2017 році площа ПЗФ повинна становити 11% від загальної площі держави, а у 2021 – 15% відповідно.

 «Якщо брати загальний відсоток заповідності по Україні, то він становить на сьогодні майже 6,5%. І звичайно ми підтримуємо ідею розширення об’єктів природно-заповідного фонду за рахунок різних типів ландшафтів, на територіях, які є унікальними з точки зору збереження біорізноманіття. Щодо лісів Держлісагентства, то у нас кожен другий заповідний гектар – це землі лісового фонду. На моє переконання, до створення нацпарків необхідно підходити раціонально та з науковим обґрунтуванням», – підкреслила т.в.о. Голови відомства.

 На нараді йшлося про розширення територій об’єктів ПЗФ у Національному природному парку «Синевир», «Зачарований край», Ужанському НПП та Карпатському біосферному заповіднику.

 За словами Христини Юшкевич, під час наради відбувся конструктивний діалог. «Дуже добре, що ми обговорюємо ці питання, адже, коли влада спілкується з громадськістю і спільно приймають рішення, то вдається досягти консенсусу та знайти правильне рішення», – наголосила Христина Юшкевич.

 Вона повідомила, що Держлісагентство погодило пропозиції щодо розширення трьох нацпарків у Закарпатській області на близько 24 тис. га за рахунок Великоберезнянського, Хустського та Довжанськоголісгоспів.

 «Упевнена, що старовікові ліси та букові праліси мають бути збережені. Таким чином, заповідність території Закарпатської області при розширенні національних природних парків збільшиться до 16%», – зазначила Христина Юшкевич.

 Окрім того, т.в.о. Голови Держлісагентства підкреслила, що й надалі всі питання про зміну (розширення) територій національних природних парків потрібно вирішувати спільно з громадськістю, щоб були збережені інтереси місцевих жителів. А також проводити процедури погодження з землекористувачами та відповідними органами місцевого самоврядування, інформує Урядовий портал.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах