18551
19:36 23.122019

На Закарпатті селяни все ще випасають худобу. Фото

Економіка 5249

На календарі 23 грудня, а селяни на Закарпатті досі випасають худобу.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» побувала в гірському селі Малий Раковець, що на Іршавщині, і побачила власними очима, що худоба пасеться. Поспілкувалася з господарями.

У господарстві 70-річного пана Петра троє кіз.  Чоловік щодня, вранці та після обіду, випасає кіз по дві години у саду, на городі та на сінокосах.

 – Був і сніг, і невеликий мороз – 3, але потім знову повернулася осінь. Вночі та зранку прохолодно, потім повітря файно прогрівається. Трава те ж не холодна, бо кози охоче пасуться, трава смакує їм більше як сіно. Бачу, що росте молода трава, така, як навесні. У хліві кози не хочуть їсти сіно, у дощову погоду не виводжу їх надвір, а вони починають мекати, скакати, – розповів мій співрозмовник.

На полях пасуться і корови, прив’язані до кілка.

Пан Петро пригадав, що у минулому столітті зимові місяці неодноразово бували теплими, але потім зима брала своє – морози трималися і до кінця березня. «Року 58 чи 59 перед Святим вечором було  так тепло, що сусіди орали і сіяли жито. Ми, діти, бігали за плугом босі, земля була тепла».

 

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах