18471
19:41 13.122019

Керівникам ужгородських ОСББ, ЖБК наголошували на дотриманні вимог пожежної безпеки

Економіка 3677

«Ми вкотре просимо вас уважно послухати рятувальників і зробити усе від вас залежне, щоб запобігти виникненню пожеж», – звернувся напередодні Ужгородський міський голова Богдан Андріїв до голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та будинкових комітетів (БК) на зустрічі із представниками Ужгородського міськрайонного відділу управління ДСНС. На рекомендаціях щодо дотримання вимог пожежної безпеки у багатоквартирних житлових будинках акцентували в Ужгородській міській раді у зв’язку з нещасними випадками, які останнім часом почастішали в інших містах, селах. країнах.

«Потрібно перевірити наявність вогнегасників, перевірити схеми, чи не захаращені шляхи евакуації, відповідальних осіб тощо, подбати, аби люди чітко знали, як і до кого звертатися, як діяти в екстремальних умовах, – наголосив Богдан Євстафійович. – Звертаю також вашу увагу на прибудинкові території, вони мають бути прибрані. Міська влада продовжуватиме допомагати багатоповерхівкам, але наскільки для цього є ресурс, насамперед фінансовий», – сказав міський голова.

Аналогічна зустріч в Ужгородській міській раді відбулася на засіданні Ради голів ОСББ, ЖБК та БК у вересні, тоді протипожежну безпеку в багатоквартирних будинках обговорювали у рамках підготовки до опалювального періоду 2019/2020. Проте трагічні події в Одесі та Словаччині спонукали повернутися до цього питання та провести більш детальний інструктаж. Дорученням Ужгородського міського голови (№ ДГ-41/02-10 від 09.12.2019 р.) наголошено керівникам управлінь освіти, у справах культури молоді та спорту, охорони здоров’я, департаменту міського господарства, департаменту праці та соціального захисту населення на підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях, у житлових будинках забезпечити приведення у належний стан пожежної безпеки, провести інструктаж із дотримання правил безпеки, забезпечити засоби пожежогасіння тощо.

Провідний інспектор, лейтенант служби цивільного захисту Ужгородського міськрайонного відділу управління ДСНС Володимир Штимакта, викладач-методист Ужгородських територіальних курсів навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області, майор служби цивільного захисту Андрій Субота закликали дотримуватись у багатоквартирних житлових будинках наступних вимог:

– всередині будинку не допускати загромадження місць загального користування, горищ та підвалів; у разі захаращеності – у найкоротший термін очистити приміщення;
– на прибудинковій території організувати можливість швидкого під’їзду пожежної техніки до будинку – прибрати обмежувачі різного виду, в тому числі шлагбауми, паркани, правильно організувати пакувальні місця для автомобілів;
– у під’їздах на видних місцях розмістити куточок із пожежної безпеки, де має бути план евакуації, порядок дій у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, номери телефонів, куди звертатися у випадку пожежі, прізвище і телефон відповідальної за пожежну безпеку особи та місце знаходження вогнегасників і ключів, якщо вогнегасники закриті;
– перевірити стан евакуаційних виходів, у разі необхідності звільнити їх;
– розмістити знаки евакуації в усіх під’їздах;
– за можливості встановити датчики задимлення в під’їздах;
– перевірити стан електропроводки щодо відсутності тимчасових з’єднань проводів та різного роду пошкоджень;
– перевірити наявність поблизу будинку пожежних гідрантів (за даними водоканалу).

Представник навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Закарпатській області наголосив на відповідальності голів об’єднань за стан місць загального користування будинку та прибудинкової території, наявність вогнегасників.

У житлових будинках необхідно передбачити кошти для організації протипожежної заходів, призначити відповідальну за пожежну безпеку особу, яка повинна пройти 3-денне навчання в навчальному центрі.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Закарпатській області розробив методичні рекомендації, які будуть розіслані всім головам правлінь ОСББ на електронні адреси.

 

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах