18416
16:29 10.122019

Максим Нефьодов презентував плани розвитку Нової Митниці

Економіка 4754

Сьогодні, 10 грудня, відбулася прес-конференція «Запуск Нової Митниці» за участі керівника Державної митної служби України Максима Нефьодова.

Також на заході були присутні прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, заступник міністра фінансів України Павло Ходаковський, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, митної та податкової політики Данило Гетманцев, керівник групи підтримки України в Європейській комісії Петер Вагнер.

«З’явився сильний гравець проти контрабанди та різноманітних схем, цей новий орган повинен працювати принципово інакше. Адже ситуація змінюється, тотальне оновлення керівників на митниці свідчить про те, що правила ніколи не будуть такими, як раніше. Корупціонери мають піти. Ті, хто «заробляв» на митниці, фактично крали в автомобілістів – дороги, у пенсіонерів – ліки, у дітей – якісну освіту. Толерувати крадіжку майбутнього у цілої країни ми більше не будемо», – зазначив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Під час заходу керівник Державної митної служби Максим Нефьодов презентував плани розвитку митниці, напрямки організаційних, інфраcтруктурних та кадрових змін.

Кадрова реформа залишається серед пріоритетних завдань, направлених на створення та формування сучасної, ефективної, клієнторієнтованої митної служби. Після призначення виконуючих обов’язки керівників структурних підрозділів ДержМитСлужби (що вже відбулось), продовжуватиметься процес переведення фахівців з колишньої Державної фіскальної служби до митної та розпочнуться конкурси на посади постійних керівників і заступників. До участі у конкурсі запрошуватимуть не тільки колишніх працівників, а й тих, хто має бажання стати частиною нової команди, розділяє нові цінності, вміє та має бажання працювати чесно й відповідально. Кадрова реформа має забезпечити критичну масу професійних працівників в службі з нульовою толерантністю до корупції.

Для створення умов, що сприятимуть більш оперативному та якісному обслуговуванню, побудові безпекової структури на найближчий рік заплановано реалізацію одночасно декількох інфраструктурних проектів. Так, планується реконструювати 16 митних постів, запустити в роботу 7 сучасних сканерів, оснащити 16 пунктів пропуску вагами, забезпечити 12 пунктів пропуску системами відеонагляду.

«Одним з методів боротьби з корупцією є мінімізація особистих контактів між митником та клієнтом, переведення більшості операцій в онлайн, використання електронних сервісів, мобільних додатків. Тому активно працюватимемо над діджиталізацією митниці», – зауважив Максим Нефьодов. «Критично важливим є якнайскоріше запровадження системи спільного транзиту з Євросоюзом та деякими іншими країнами та використання Нової комп’ютеризованої транзитної системи NCTS (New Computerised Transit System). Це дозволить обмінюватися інформацією з країнами ЄС в режимі реального часу, використовувати єдину митну декларацію, запровадити ряд транзитних спрощень. Також плануємо запустити електронний кабінет декларанта, мобільний додаток Е-border, щоби забезпечити нашим клієнтам прозорі, адекватні, зрозумілі процедури та зручні послуги», – додав він.

«Дуже важливо, що і міністерство фінансів, і фіскальна, і митна служба доклали усіх зусиль, щоб ця подія відбулася. Розцінюємо запуск Нової митниці як спільну справу і надаватимемо максимальну підтримку і надалі. Необхідно запровадити електронні інструменти взаємодії з бізнесом, зменшити фізичний контроль, – це одне з завдань, по якому оцінюватиметься ефективість митниці.», – наголосив заступник міністра фінансів України Павло Ходаковський.

«Дуже важливо, щоб Нова митниця стала новою за суттю, а не за формою. В першу чергу, ми чекаємо прозорість і зручність в обслуговуванні, запровадження електронних процедур, процедур митного пост-аудиту, які необхідно довести до європейських стандартів, інтеграції з системою митного оформлення товарів, що діє в ЄС», – зазначив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, митної та податкової політики Данило Гетманцев.

«Вітаю із запуском Нової митниці! Новим керівництвом були зроблені перші кроки на покращення роботи цього інституту влади. Ми повністю підтримуємо дії, які робить Максим Нефьодов, повністю йому довіряємо та підтримуємо амбіції в реалізації реформи», – підкреслив керівник групи підтримки України в Європейській комісії Петер Вагнер.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах