18181
08:57 15.112019

На Закарпатті обговорили можливість будівництва систем протиградового захисту у краї

Економіка 5731

14 листопада за участі першого заступника голови обласної ради Йосипа Борто, відбулася робоча нарада управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату облради, яке очолює Василь Маковський.

Участь у засіданні також взяли: заступник начальника управління Анатолій Гринь, заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак,начальник управління цивільного захисту ОДА Віктор Буришин, сільськогосподарський консультант Закарпатського обласного благодійного фонду «Про Агрікультура Карпатіка» Степан Гал, представники Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Діана Міллер й Андрій Золотарьов,керівники окремих управлінь виконавчого апарату облради та ін.

У порядку денному ‒ питання щодо будівництва систем протиградового захисту у Закарпатській області, із якого доповідав радник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату облради Андрій Товт. Він розповів про досвід сусідніх країн, де через реалізацію спеціальних проектів успішно борються із таким атмосферним явищем – як град. Зокрема в угорських областях Бач-Кішкун та Чонград, вже користуються такими системами і рятують населені пункти та сільськогосподарські врожаї від граду. Наразі фахівці працюють над підготовкою спільного проекту будівництва системи протиградового захисту у Закарпатті та сусідньої Саболч-Сатмар-Березької області в Угорщині.

Відтак готуються до проведення спільної конференції, на якій обговорять питання співпраці із угорськими фахівцями.

Йосип Борто зазначив, що такий проект є актуальним, адже градові явища почастішали у нашому краї та завдають збитків не тільки працівникам аграрного сектору, страждає також людське майно: транспорт, споруди тощо. Тож, варто вивчати міжнародний досвід та впроваджувати такі проекти і в Закарпатті.

Учасники наради конструктивно обговорили перспективність такого проекту та внесли слушні пропозиції щодо його впровадження у краї, інформує Виконавчий апарат облради.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах