1795
19:25 16.082016

Послуги служби зайнятості для учасників АТО

Економіка 2475

Служба зайнятості – це сервісна установа, яка виконує вкрай важливу соціальну функцію, допомагаючи людям, які знаходяться у пошуках роботи.

1439212572_262735

«Окрема увага служби зайнятості приділена працевлаштуванню демобілізованих учасників АТО. Зокрема, це та категорія людей, яка потребує особливої уваги з точки зору адаптації до умов мирного життя та інтеграції на ринку праці. Президент підписав Закон щодо додаткових гарантій у працевлаштуванні учасників АТО і ми прогнозуємо, що ці зміни дадуть нам додаткові важелі для пришвидшення пошуку роботи демобілізованим військовослужбовцям», – зазначив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

Згідно Закону України «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню належать і учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«З початку 2016 року в центрах зайнятості Закарпаття отримали послуги 411 демобілізованих військовослужбовців, учасників АТО. За сприянням служби зайнятості області цьогоріч роботу знайшли 77 демобілізованих, з них 20 розпочали підприємницьку діяльність, отримавши виплату допомоги по безробіттю одноразово. Це такі види діяльності, як обслуговування комп’ютерних систем і мереж, виробництво хліба та хлібобулочних виробів, бухгалтерський облік та аудит, роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів тощо», – повідомив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

У центрах зайнятості демобілізованим військовослужбовцям, учасникам АТО допоможуть:

* знайти роботу – постійну або тимчасову;

* підвищити кваліфікацію або отримати нову конкурентоспроможну на сучасному ринку праці професію;

* отримати матеріальну підтримку шляхом участі в громадських роботах;

* отримати статус безробітного та матеріальну допомогу на випадок безробіття.

Облік та реєстрація в центрі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування.

Для отримання статусу безробітного необхідно надати:

* паспорт громадянина України;

* облікову картку платника податків;

* трудову книжку або документ, який підтверджує періоди зайнятості;

* військовий квиток;

* документ про освіту (при потребі).

Додатково:

* довідку з військового комісаріату, військової частини або іншого формування, утвореного відповідно до законів України, про строки проходження служби;

* довідку про середньоденне грошове забезпечення за останні 6 місяців, видану військовим комісаріатом або військовою частиною.

За відсутності документів спеціалісти центру зайнятості:

* нададуть інформацію про актуальні вакансії в будь-якому регіоні України;

* допоможуть у виборі або зміні професії;

* нададуть правову допомогу з питань працевлаштування, отримання статусу безробітного, допомоги по безробіттю;

* проконсультують щодо працевлаштування, у тому числі на тимчасові роботи;

* ознайомлять із законодавством у сфері праці та зайнятості.

Це військовослужбовці та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України тощо, особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України тощо.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах