17920
13:20 10.102019

Закарпаття – бізнес в центрі Європи. ФОТО

Економіка 6914

Саме під такою назвою сьогодні, 10 жовтня, в культурно-історичному комплексі «Совине гніздо» провели щорічний інвестиційний форум. На захід запросили чимало представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, консульських установ, інвесторів в економіку Закарпаття з числа малого і середнього бізнесу, науковців, освітян та громадських активістів.

Вже на початку заходу учасникам та гостям презентували відеоролик про інвестиційні можливості Закарпаття. Після чого до присутніх звернувся Ігор Бондаренко, голова Закарпатської ОДА. Він наголосив на тому, що пора інвестувати в майбутнє Закарпаття.

«Економіка що зростає, закарпатський малий та середній бізнес, активна молодь, сприятлива законодавча база – ось передумови та стартові позиції з якими обласна влада готова зустріти кожного інвестора, який приходить в регіон. Наші обласні програми підтримки бізнесу дозволяють створити умови для збільшення кількості робочих місць, відкриття нових заводів та розширення існуючих. Наразі в краї працюють 600 підприємств з іноземними інвестиціями. Ми бачимо великий потенціал у машинобудуванні, легкій та харчовій промисловості, альтернативній енергетиці. Ми маємо славу туристичного регіону, тому важливо розвивати інфраструктуру – велодоріжки, кемпінги та стоянки для туристичного транспорту», – розповів губернатор.

Голова ОДА також анонсував запуск служби супроводу інвестора, яка втілена на базі Центру підтримки підприємництва. Перший сервіс цієї служби – інвестиційний портал, дозволить акумулювати всі запити інвесторів та активно реагувати на них. Повноцінно ресурс запрацює з 1 листопада.

Михайло Рівіс, голова Закарпатської обласної ради, у свою чергу, зауважив, що однією з основних цілей влади є забезпечення закарпатців роботою в рідному краї. Для цього залучають й іноземні інвестиції, потужну підтримку угорських колег: «Зараз наш край займає 5-7 місце в Україні по розміру середньої заробітної плати. Це вже в найближчому майбутньому допоможе нашим громадянам залишатися на рідній землі, а не виїжджати за кордон у пошуках заробітку».

До учасників форуму звернувся й Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла. За сприяння дипломатичної установи в краї вдалося втілити чимало, освітніх, культурних та соціальних проектів. Керівник дипломатичної установи зауважив, що Угорщина завжди відкрита до співпраці з Україною і продовжує підтримувати євроінтеграційні прагнення нашої держави.

«Закарпаття має дійсно привабливі інвестиційні можливості, серед яких лідирує галузь туризму. Проте невід’ємною складовою її подальшого розвитку є ремонт автошляхів та відкриття додаткових пунктів пропуску. У Закарпаття є можливість брати участь у інвестиційних та грантових проектах ЄС, тож цими джерелами варто скористатися і в майбутньому», – додав Йожеф Бугайла.

Під час панельних розмов учасники мали нагоду подискутувати про можливості інвестиційного розвитку Закарпаття. Зокрема йшлося про «оздоровлення економіки» України, передумови створення кластеру аудіо-візуальних індустрій у краї, інвестиційні паспорти ОТГ та стратегії їх розвитку, залучення інвестицій у вирішення екологічний проблем та інші цікаві напрямки.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах