17640
14:47 16.092019

Бюджети Ужгорода, Мукачева та Хуста зазнають істотних втрат

Економіка 5488

якщо Верховна Рада скасує пайову участь забудовників у розвитку інфраструктури громад

Прийнятим у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.) передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Сьогодні пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так у 2018 році місцеві бюджети України отримали близько 1,6 млрд грн. А зазначеним законопроектом, всупереч частині третій статті 142 Конституції України, компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

Скасування пайової участі матиме негативні наслідки для громад Закарпаття. За словами Юлії Траньович – консультанта з бюджетних питань Закарпатського РВ Асоціації міст України, пайові внески є ваговим фінансовим ресурсом органів місцевого самоврядування Закарпатської області. Вони зараховуються до бюджету розвитку, який є частиною спецфонду, тому їх використання чітко регламентоване Бюджетним кодексом. Кошти, отримані як пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, спрямовуються на соціально-економічний розвиток, капітальний ремонт і реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства тощо.

За результатами 2018 року обсяг пайових внесків до місцевих бюджетів Закарпатської області становив 16,9 млн грн. Такий вид надходжень отримали 84 місцеві бюджети області. У разі скасування пайової участі найбільше втрат зазнають бюджети міст Ужгород, Мукачево та Хуст.

У 2018 році до бюджету Ужгорода надійшло 6,9 млн грн надходжень від пайової участі, що становить 24,4% надходжень до бюджету розвитку без врахування коштів, що передаються з інших бюджетів. Бюджет Мукачева за минулий рік отримав 3,3 млн грн від пайового внеску, що складає 8,3% надходжень бюджету розвитку, а Хуст – 1,8 млн грн або 8,6% надходжень бюджету розвитку.Також значні обсяги пайових внесків отримали бюджети Тячівської ОТГ (0,5 млн грн), м. Виноградів (0,5 млн грн) та Полянської ОТГ (0,4 млн грн).

Асоціація міст України виступає проти скасування парламентом норм пайової участі ОМС. У листі до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова Голова АМУ Віталій Кличко наголошує, що «скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку – це капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об’єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту та інші соціально важливі проєкти. Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури».

Надходження до бюджетів розвитку є і так недостатніми для фінансування всіх потреб інфраструктурного розвитку громад, але виключення коштів від пайового внеску зумовить ще більше їх недофінансування.

Закарпатське РВ АМУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини