17542
08:30 30.082019

Закарпаття – ключовий регіон у реалізації грантових проектів за Програмою HUSKROUA 2014-2020

Економіка 5569

29 серпня цього року в малій залі Закарпатської ОДА відбулася урочиста Церемонія офіційного підписання грантових контрактів у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» на 2014-2020 роки за участі голови Закарпатської облдержадміністрації Ігоря Бондаренка, Директора Секретаріату Програми HUSKROUA Аарона Сокача та голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), голови ЄОТС ТИСА Оскара Шестака.

На заході були присутні також перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, його колеги – депутати обласної ради, працівники апарату ОДА, учасники грантових програм, представники ЗМІ тощо.

Привітавши присутніх, Ігор Бондаренко на правах господаря зазначив, що «попередній період грантових програм завершився успішно, адже в нашому регіоні було реалізовано понад вісімдесят проектів на загальну суму  понад 26 млн євро. Сучасний період проектів продовжується і, зокрема, на Закарпатті буде реалізовано чотири великі інфраструктурні проекти, які будуть профінансовані з коштів ЄС. Так, буде модернізовано дорогу між Закарпатською областю та Кошицьким краєм (Словаччина), передбачено будівництво полігону твердих побутових відходів і заводу з переробки побутового сміття у селі Яноші Берегівського району Закарпаття, будівництво дамби для берегоукріплення річки Тиса, збереження лісів у прикордонній зоні зі Словаччиною. Крім цього, буде реалізовано 25 малих проектів і до Закарпатської області залучать близько 9 млн євро.

І ось сьогодні тут відбудеться церемонія із підписання 5 грантових проектів, яким я особисто бажаю успіху та ефективних результатів».

На думку Аарона Сокача, всі чотири країни докладали величезних зусиль для того, щоб ми зараз отримали «зелене світло» Європейського Союзу в підписанні цих грантових угод: «Для країн, що беруть участь у грантових проектах за цією програмою, буде виділено близько 45 млн євро. Хочу зазначити, що ми вже підписали один великий інфраструктурний проект і цей тиждень у нас розпочався із поїздки в Кошіце для підписання угоди, наступним містом у нас була Ніредьгаза, сьогодні зранку ми вже були в Сату-Маре і от тепер ми тут, в Ужгороді, на Закарпатті, яке, до речі, є нашим ключовим регіоном у реалізації цих проектів. Саме тут і буде реалізовуватися дуже багато проектів.

На цьому тижні ми загалом підпишемо десять проектів на загальну суму понад 8 млн євро. І також хочу зауважити, що Закарпаття буде брати участь у всіх наших поточних проектах. А вже у вересні ми будемо подавати пропозиції для проектів на загальну суму понад 20 млн євро.

Перед початком цього заходу ми вже встигли поспілкуватися з губернатором Закарпаття і ми всі переконані в тому, що співпраця у цьому напрямку буде обов’язково продовжуватися, адже це принесе користь нам усім».

Підсумував офіційну частину Оскар Шестак, який зазначив, що дуже радий через те, що ця програма працює і всі тут зібралися для підписання офіційних угод: «Зокрема, вже вчора були підписані угоди і я мав честь також бути присутнім при цьому як член відбіркової комісії. Ми знаємо, що сьогодні, паралельно з нашим підписанням, так само підписуються угоди і в Словаччині та Румунії.

Ми сьогодні мали можливість познайомитися із новим керівником Закарпатської ОДА і одразу після знайомства перейшли до роботи – підписання грантових угод. Мені особисто це вселяє надію про те, що наша співпраця буде тісною і перспективною. І сьогодні я тут не тільки як голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), а й як голова ЄОТС ТИСА, яке є бенефіціаром одного із проектів».

Після урочистої частини власне відбулася сама процедура підписання грантових проектів. Зокрема, це проекти HUSKROUA/1702/3.1/0026 «Смарт музей як спосіб збереження культурної спадщини», HUSKROUA/1702/6.1/0072 «Екологічна оцінка відновлення природних ресурсів у Солотвино із загальним  бажанням запобігти подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси шляхом підготовки складної системи моніторингу (REVITAL I), HUSKROUA/1702/7.1/0060 «Bike AcceNT: мережева співпраця для доступності велосипедів», HUSKROUA/1702/7.1/0076 «Подолання бар’єрів: поліпшення мобільності жителів прикордонного регіону Закарпаття (Україна), Марамуреш (Румунія) та Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина)» та HUSKROUA/1702/8.1/0005 «Спільні заходи запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні річки Уж».

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах