16872
17:26 14.062019

Як працює земельний аукціон в Закарпатті і чи є ризики для ведення власного агробізнесу

Економіка 6201

Впродовж декількох останніх років в Україні неабиякої популярності набула органічна продукція. Все частіше ми, купуючи товар у магазині, обираємо саме той, де є позначки «органік». Органічний продукт – це насамперед продукт, у якому немає ГМО та інших хімічних речовин, більше того, при його виробництві застосовують певні технології. В процесі вирощування натуральної продукції можна застосовувати дуже обмежену кількість агрохімікатів. І використовують їх лише згідно з європейськими та міжнародними регламентами і стандартами.

Сьогодні вже досить багато фермерів та підприємців, які працюють у сфері сільського господарства, перекваліфіковуються на виробництво органічної продукції. І одним із закарпатських піонерів у цій сфері є Павло Тюзеш – еко-підприємець із Виноградівщини, власник органічної ферми «Пан Еко» та за сумісництвом – герой нашої статті.

Пан Павло надзвичайно зайнятий із самого ранку і до пізнього вечора, адже, як порядний закарпатський ґазда, тримає все у своїх руках і контролює всі процеси вирощування та виробництва, але для читачів «Карпатського об’єктива» погодився провести невеличку екскурсію та поділитися секретами вирощування своєї продукції. За його словами, розпочиналося все з переосмислення свого життя загалом і раціону харчування зокрема…

«Життя так склалося. Я працював фельдшером, але потім вирішив усе змінити. І не тільки хотів, а й зробив це. Зрозумівши, що потрібно розбиратися у процесах, я поїхав до Угорщини на навчання із вирощування саме органіки, далі – був на стажуванні в Грузії. І помаленьку пішло. Сьогодні для мене це вже давно не бізнес, це – стиль життя. Я це люблю і розумію.

Для вирощування зернових в Україні умови досить прийнятні, а от для інших культур все ще досить складно. Я виробляю соки, повидло, сиропи, а також м’ясну продукцію (різні види ковбас), але тепер трохи переорієнтувався, бо ринок збуту створив такі умови. От саме тут, на цьому полі, я вирощую під замовлення зернові культури і продаю за кордон – до Німеччини, Франції, Швейцарії. Маю всі необхідні європейські сертифікати якості, а також маю швейцарський сертифікат, бо його потрібно було окремо виготовити. Законодавчо ще потрібно унормувати багато питань на українському ринку для того, щоб аграрний бізнес почав працювати і сюди прийшов серйозний інвестор.

Всі повинні зрозуміти, що це серйозний і відповідальний бізнес – вирощування екологічної продукції, адже кілька разів на рік приїжджають експерти і беруть із кожної партії проби, далі їх везуть на аналіз, зокрема, і в спеціальну лабораторію, яка знаходиться у німецькому Гамбурзі. Тож це все не так просто. Це відповідальність і порядність, адже авторитет можна втратити за пару хвилин, відповідно – втратити клієнтів та ще й антирекламу собі зробити.

Звичайно ж, стільки власної землі, щоб виконати всі замовлення, я не маю. Але вихід є, і він дуже простий – це оренда шляхом аукціону. Сучасна система роботи Держгеокадастру набагато краща, ніж, до прикладу, ще кілька років тому. Обласне керівництво працює відкрито і сприяє та допомагає у багатьох питаннях. І сучасна система земельних аукціонів землі стала теж значно зрозумілішою. Корупційна складова повністю відсутня, адже все відбувається он-лайн, і ти все бачиш – як у відкритій книзі. До прикладу, два тижні тому я взяв в оренду земельну ділянку на аукціоні, перебуваючи на міжнародній виставці у місті Шанхай (Китайська Народна Республіка). Весь день був на різних презентаціях, а ввечері вже у номері готелю зайшов на сайт і просто вибрав потрібний об’єкт, а далі – питання технічне».

Начальник Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Світлана Мельничук – дійсно дуже відкрита у спілкуванні і, відповідаючи на наше питання про сучасний стан співпраці між очолюваною нею державною установою та орендарями, зазначила: «У нас чудові стосунки з усіма тими, хто бажає працювати у системі земельних аукціонів. Дуже рідко у нас бувають судові спори, але всі вони на 100% завершуються мировими угодами. Ми завжди намагаємося домовитися так, щоб не тільки буква закону була витримана, а й людські стосунки теж були нормальними, щоб люди нам довіряли. Адже набагато краще працювати, коли тобі довіряють, радяться, просять допомогти у складних ситуаціях, бо поважають твою компетенцію і стиль роботи.

Колись до структури, яку я очолюю, було неоднозначне ставлення. Але зараз через законодавчі зміни та нашу відповідальну щоденну роботу довіра громадян поступово повертається. Сьогодні земельні торги проводяться у формі аукціонів та є дуже привабливими з точки зору наповнення місцевого бюджету, продаж землі має свої переваги. Адже аукціонна форма продажу земельних ділянок є прозорою та відкритою для громадськості. Беззаперечним плюсом для відкритості їх проведення є функціонування веб-сайту Держгеокадастру, на якому розміщується інформація про проведені та заплановані земельні аукціони. На цьому порталі кожен може отримати повну інформацію про аукціон, його виконавця, земельну ділянку, завантажити її технічну документацію, витяг про нормативно-грошову оцінку та навіть її фото. Після завершення земельних торгів до цих матеріалів долучається інформація про ціну, за якою продано право оренди, а також відеозапис процесу торгів. Тож будь-хто може побачити, як відбувались торги, які ціни пропонувались покупцями, хто переміг.

Система OpenMarket державного підприємства «СЕТАМ» стала електронним майданчиком для продажу прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції.

Веб-сайт функціонує у цілодобовому режимі та є доступним усім користувачам мережі Інтернет. Всі, хто бажає, можуть спостерігати за проведенням електронних торгів, без можливості подавати свої цінові пропозиції.

Учасником електронних торгів є користувач, який зареєструвався у системі, подав заявку про участь у таких торгах, сплатив реєстраційний та гарантійний внески та допущений виконавцем земельних торгів. Заява про участь в електронних земельних торгах та документи, які до неї додаються, повинні бути засвідчені електронним цифровим підписом».

Підсумував нашу поїздку голова Шаланківської сільської ради Виноградівського району Віктор Вікторович Альохін, адже саме на території очолюваної ним громади завдяки земельному аукціону і була здана в оренду земельна ділянка Павлу Тюзешу: «Всі ми хочемо до Європи, до європейських цінностей, але забуваємо, що Європа має бути у наших головах і справах. Ми маємо творити Європу тут, у себе вдома, у своїх населених пунктах. І для цього маємо використовувати всі існуючі можливості для впровадження позитивних реформ на благо громади. І кожен міський та сільський голова має бути в першу чергу не державним службовцем, а службовцем свого населеного пункту.

Ще з 2012 року наша громада почала брати участь у інвестиційних проектах. Саме в той час серйозна компанія-інвестор вперше взяла у нас в оренду 60 га землі. В той час потрібно було розширювати межі населеного пункту для того, щоб громада мала максимальну користь. І, наскільки я пам’ятаю, у 2014 році навіть була відповідна постанова Кабінету Міністрів України для підтримки цих процесів. Ми за це одразу зачепилися, і ось вже кілька років Шаланківська сільська рада є власником земель – як усередині, так і за межами населеного пункту. І здає їх в оренду відповідальним підприємцям, які є законослухняними платниками податків. А вже ці кошти ми залучаємо для покращення, ремонту та утримання інфраструктури нашого населеного пункту. Тож ми всі задоволені таким форматом співпраці».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах