15561
19:56 25.022019

Чого чекати закарпатським водіям після завершення пільгового періоду розмитнення автомобілів?

Економіка 4926

Українська влада не продовжила пільговий період на розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією. Що це означає для власників «євроблях», які не встигли зареєструвати свої авто в Україні?

Як відомо, пільговий період розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації завершився 22 лютого – за цей час кожен бажаючий, власник авто на євробляхах, мав можливість розмитнити свій автомобіль за більш низькою ціною.

Вже сьогодні, 25 лютого, Президент України Петро Порошенко на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі Twitter зазначив: «результат сьогоднішнього дня – всього через механізми пільгового розмитнення надійшло майже 13,6 млрд грн. В тому числі майже 6 млрд грн по програмі старих авто, які ми можемо зараз використати на підтримку пенсіонерів».

Нагадаємо, що на 2019 рік дохідна частина бюджету Пенсійного фонду України складає 398,2 млрд грн. Тобто 13,6 млрд гривень, отриманих від розмитнення, це приблизно 3,5% від доходної частини ПФ.

Однак більш ніж за три місяці, з 640 тисяч «євроблях», українські номери отримали близько 220 тисяч. У тих, хто не розмитнив своє авто, залишилося три місяці, щоб вирішити: заплатити всі збори за повною ставкою або вивезти машину назад за кордон. Інакше власникам таких авто загрожують штрафи до 170 тисяч гривень та конфіскація транспортного засобу. Вже зараз зрозуміло, що левова частка власників «євроблях» з різних причин не змогли розмитнити свої авто. Переважна більшість з них не мали фінансової можливості чи не бачили фінансової доцільності це робити, адже багато автомобілів мали вже понад 15 років історії.

Також сьогодні, 25 лютого, під час брифінгу очільник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв підвів підсумки щодо цього питання на території Закарпатської митниці.

За його словами, з початку дії пільгового періоду (25 листопада 2018 року) Закарпатською митницею ДФС оформлено 15 887 транспортних засобів, а до бюджету сплачено 990 млн 300 тис грн. Додамо, що з усієї кількості оформлених транспортних засобів 12 093 авто – «євробляхи», ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року, тобто до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів. До цього часу, такі автомобілі перебували у режимі тимчасового ввезення або транзиту.

Загалом, понад 5 тисяч оформлених авто перебували в Україні з порушенням вимог Митного кодексу. Через це, кожен власник такого транспортного засобу був змушений сплатити штраф в розмірі 8 тисяч 500 грн.

Станіслав Балуєв також розповів, що набільшим попитом у закарпатців користуються такі марки автомобілів як «VOLKSWAGEN», «SKODA» та «MERCEDES-BENZ» – саме на них припала левова частка поданих для розмитнення документів.

Ми поцікавились й у власників «євроблях» щодо доцільності розмитнення. Так, Василь Крічфалушій, власник 20-річного автомобіля «VOLKSWAGEN» констатує, що «сенсу розмитнювати такий автомобіль як у мене немає. Я придбав його для роботи і він давно повернув вкладені в нього кошти. При таких умовах розмитнення я просто вивезу його за межі України і вже придбаю щось тут, бо працювати мушу незважаючи на всі ці законодавчі зміни».

До речі, у підсумку за кількістю розмитнених автомобілів Закарпатська митниця потрапила до трійки лідерів на Україні.

Зауважимо, що з 23 лютого по 23 травня включно почав діяти загальний режим розмитнення автомобілів за повною ставкою акцизного податку. Тому вже з 24 травня автовласники сплачуватимуть штрафи, мета яких припити використання даних автомобілів на території України. Зважаючи на риторику влади, перехідний період також не буде продовжений, і після 24 травня поліція почне зупиняти, штрафувати та відправляти авто порушників на штраф-майданчики. Правоохоронці обіцяють жорстко реагувати на всі випадки порушення податкового та митного законодавства. Максимальний штраф, який може накласти митниця – 170 тисяч гривень, поліція ж може стягнути з порушника від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень.

Юрій КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах