1455
19:44 22.072016

Чому помідори такі дорогі?

Економіка 10405

Покупці обурені: середина літа, а ціни на помідори високі: від 15 до 30 за кг, окрім сорту і стану овочів, має значення і ринок, район.

pomidoru

На початку липня гуртовики скуповували томати у селян на Виноградівщині по 4,5-5 грн. за кілограм і везли фурами у різні куточки України. До збору тепличного урожаю господарі залучали людей з довколишніх сіл, зокрема Іршавщини, бо самі не могли впоратися (Про це я писала в матеріалі «На Виноградівщині наксамоші заробляють по 200-300 грн. у день», який оприлюднено на сайті «Карпатський об’єктив» 17 липня). На ринках та в магазинах Закарпаття кілограм червоних овочів можна було придбати за 7,5 – 10 грн.

Напередодні Петра-Павла (12 липня) помідори подорожчали вдвічі. Для покупців це було як грім серед ясного неба.

-Кілограм парадичок серед літа коштує 20 гривень?! Стільки як абрикоси! – обурюється мукачівка Марія. – Скільки живу, таких цін не було. У Петрівку дотримувалася посту. Ішла на цілий день у ліс по малину, то щось їсти із собою треба взяти. А що візьмеш, якщо така спека? Треба брати таке, аби не зіпсувалося. Пішла на базар – і купила по кілограму помідор та огірків, хліб. Овочами та хлібом харчувалася під час трьох поїздок на Воловеччину по малину.

20 липня. Мукачево. Зелений ринок. Кілограм помідорів – 15-25 грн. Такі ціни покупці аргументували тим, що «на Виноградівщині град все побив». Люди купували по кіло-два для лечо, салатів.

-40 гривень, а нема що відіти, – каже жінка років 60, крутячи в руках помідори в целофані. – Кожен вдома візьме по дві – і нема.

21 липня. Ужгород. Зелений ринок на Корятовича. Кіло томатів від 15 до 30 грн., найдорожчі – рожеві. У продавців цікавлюся, звідки помідори. Більшість овочів вирощені на Ужгородщині – у Ратівцях, Геївцях. Жінки-угорки кажуть, що найдорожче продавали свій товар за останні дні по 20-22, рожеві – 25. Зауважують, що перекупники завжди накидують ціну.

Продавець Степан розповів мені, що ці жінки і зупинили ціну на томати.

-Корятовича – дорогий базар. Що правда – то правда. Але тепер на цьому базарі помідори були найдешевші завдяки людям з ближніх сіл, які самі ж вирощують помідори. На інших ринках Ужгорода та Мукачева більшість товару перекупного. Для реалізації я беру томати з двох сіл Мукачівщини – Дрисина та Ліскового, – дуже якісні й смачні. А також з Виноградівщини. Якщо перші їхні парадички нормальні, то подальші ніякі – несмачні і скоро гниють, – чоловік дістає з купи декілька червоних овочів, показує, що три з п’яти пошкоджені третина овоча м’яка.

Телефоную знайомій у Боржавське Виноградівського району. Оксана разом з родиною вирощує помідори у теплицях та на відкритому групі. Каже, що ціни справді пішли були вгору, але вже в четвер впали. Причину не називає.

-Оптовики завантажили фури і поїхали на Одесу, Білорусію. Не було кому брати. У вівторок чоловік возив у Мукачево на ГІД, то оптом здавав по 15. А сьогодні (21 липня) оптовики повернулися, скуповували по 7-8 гривень. Нам краще оптом здати овочі, – зізналася пані Оксана.

Цього дня у Львові кіло нормальних помідорів продавали по 40 грн. Для лечо – по 30.

Сьогодні у Перечині кіло томатів можна було купити за 15-18 грн.

Тетяна Грицищук, фото з мережі

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах