14510
12:35 27.112018

Закарпатські митники розповіли про подальшу долю «євроблях»

Економіка 54154

У понеділок, 26 листопада, з протестувальниками та представниками ЗМІ зустрілося керівництво Закарпатської митниці. Під час брифінгу посадовці розповіли про повернення в Україну авто на іноземній реєстрації, які виїхали на «пересічку» 25 листопада й не встигли повернутися, детальніше роз’яснили формулу розмитнення «євроблях», а також повідомили про нові штрафи.

Насамперед начальник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв наголосив на тому, що водії не зможуть повернутися в Україну на цих автівках без сплати митних платежів. Утім митниця зробила всі необхідні вказівки, аби людей пересадили на інші транспортні засоби.

Отже, за новими правилами, громадяни-резиденти мають право переміщувати транспортний засіб, зареєстрований за межами України, у режимі транзиту за умови сплати грошової застави в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких автомобілів на митну територію України з метою вільного обігу.

Під час прес-конференції закарпатцям пояснили й схему розмитнення «євроблях» згідно з новим законом. Зокрема розшифрували формулу акцизного податку, яка складається з базової ставки, що залежить від типу двигуна й коефіцієнта, який відповідає об’єму двигуна та рокам машини.

Наприклад, якщо ми візьмемо «Volkswagen Passat» 2 л дизель 2005 року випуску, його приблизна митна вартість вийде 2 тисячі євро.

Застосовувати формулу для розрахунку акцизу треба таким чином:

  1. Базова ставка (залежно від типу двигуна), оскільки це «Volkswagen Passat» 2 л дизель, вираховується так: 75 євро × на коефіцієнт об’єму двигуна 2000 куб. см = 2 (коефіцієнт)  × на кількість повних календарних років (якщо це 2005 рік, починаємо рахувати з 2006-го до 2018-го включно), цей коефіцієнт дорівнюватиме 12 × на понижуючий коефіцієнт 0,5 (який тимчасово введено на 90 днів).
  2. Формула є такою: 75 × 2 × 12 × 0,5 = приблизно 900 євро.
  3. Утім, якщо будемо рахувати всі митні платежі на цей транспортний засіб, то треба мати на увазі, що є ще мито, яке становить 10% (це приблизно 200 євро), а також податок на додану вартість (митна вартість + акциз + мито). І це буде приблизно 620 євро.
  4. Отже, якщо все скласти, платежі на цей транспортний засіб становитимуть приблизно 1720 євро.

Варто додати, що новий закон передбачає в подальшому й низку штрафів: за передачу такого нерозмитненого авто у володіння громадянину, який його не ввозив, та за використання його в підприємницькій діяльності.

– За винятком випадків, коли в транспортному засобі знаходиться особа, яка завозила його на митну територію України чи поміщала в митний режим транзиту, передбачений штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів, тобто 34 тисяч гривень, – наголосив В’ячеслав Живицький, заступник начальника Закарпатської митниці ДФС.

Штрафуватимуть і за розкомплектацію автівок. За це на порушника чекає санкція в 170 тисяч гривень або конфіскація автомобіля.

Під час прес-конференції митники розповіли, що вже почали співпрацювати із поліцейськими. Зокрема ті мають право зупиняти «євробляхи», але протягом 180 днів будуть тільки попереджати. Згодом тих, хто не розмитнив авто, каратимуть фінансово. Звертатися за консультацією водії автівок зможуть до представників митниці.

Нагадаємо, що сервісні центри Міністерства внутрішніх справ заявили про готовність у цілодобовому режимі реєструвати розмитнення авто на європейських номерах.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини