14506
08:30 28.112018

Зміни до форми податкової накладної, розрахунку коригування та Порядку їх заповнення

Економіка 2950

Міністерством фінансів України наказом від 17.09.2018 N 763 внесено зміни до форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної, затверджених наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 12 жовтня 2018 р. за N 1157/32609 та набирає чинності з 1 грудня 2018 року, крім деяких змін до Порядку заповнення податкової накладної, які набирають чинності з 1 січня 2020 року.

Згідно з цими змінами в податковій накладній потрібно буде зазначати податковий номер платника податку відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

При цьому рядок “Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта” не заповнюватимуть у разі:

  • постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник ПДВ;
  • здійснення операцій із вивезення товарів за межі митної території України;
  • складання податкової накладної отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташовано на митній території України;
  • складання податкової накладної за операціями з ліквідації основних засобів за самостійним рішенням платника податку, переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих, здійснення операцій із постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;
  • складання податкової накладної на суму збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг, у разі якщо на дату такого збільшення покупцю анульовано реєстрацію платника ПДВ;
  • складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій;
  • складання зведених податкових накладних покупцям – особам, не зареєстрованим платниками ПДВ.

Крім того, у табличній частині податкової накладної з’явиться графа “Сума податку на додану вартість” (графа 11 оновленої форми). Цю графу треба буде заповнювати у гривнях із копійками із зазначенням після коми до 6-го знака включно.

Аналогічних змін зазнає й форма розрахунку коригування до податкової накладної.

Також у Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307), буде визначено, що в разі складання зведеної податкової накладної у графі “Зведена податкова накладна” замість позначки “Х” потрібно буде зазначати код ознаки:

  • 1 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • 2 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 199.1 ПКУ;
  • 3 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п. 15 Порядку № 1307;
  • 4 – у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладено в п. 19 Порядку № 1307.

Крім того, оновлення Порядку № 1307 передбачено й у частині складання розрахунків коригування.

Запроваджено алгоритм складання розрахунків коригування до помилкових податкових накладних. До форми розрахунку коригування додані інформаційні поля:

– інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної,

– Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної, складеної повторно на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна.

У межах цих змін ДФС визначає умовні коди причин коригування та оприлюднює їх на офіційному веб-сайті.

Цей наказ набирає чинності з 1 грудня 2018 року, крім абз. 2 п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 1 січня 2020 року.

ДФС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах