1451
16:54 22.072016

Закарпатці дізнались нюанси отримання податкової знижки завдяки «гарячій лінії»

Економіка 1564

Фахівці Головного управління ДФС у Закарпатській області відповіли на запитання громадян краю щодо отримання податкової знижки у 2016 році.

1461154892_dtt

Наводимо ряд основних запитань з якими під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» закарпатці звертались найчастіше.

На «гарячу лінію» звернувся громадянин міста Ужгорода – приватний підприємець – платник єдиного податку із наступним запитанням:

Чи може фізична особа – підприємець – платник єдиного податку скористатися податковою знижкою за рахунок податків сплачених від здійснення підприємницької діяльності?

Відповідь:

Фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності, однак може скористатися правом на податкову знижку, якщо є найманою особою, та виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

З Разом з тим, ПКУ дано визначення заробітної плати. Це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначено у п. 166.3 ст.166 ПКУ.

При цьому, ПКУ установлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованої платником податку податкової знижки понад суму загального оподатковуваного доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата.

Пані Олена із м.Рахів звернулася до податківців із наступним запитанням:

Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідь:

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Також на «гарячу лінію» звернувся студент УЖНУ із наступним запитанням:

Чи має право на податкову знижку батьки студента, який влаштувався на роботу після закінчення ВУЗУ?

Відповідь:

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Працюючий студент вже не перебуває на утриманні батьків, так як має свої джерела доходу у вигляді заробітної плати. Виходячи з норм Кодексу студент, який працює, сам є платником податку на доходи фізичних осіб, база оподаткування його доходів, включаючи заробітну плату, визначається згідно вимог ст. 164 Кодексу, зокрема, згідно п. 164.1 ст. 164 базою оподаткування є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу на суму податкової знижки.

Таким чином, якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, так як він вже не перебуває на їх утриманні.

Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

ДФС у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах