13878
10:51 18.102018

Розвіяно міф про зміни в оформленні спадщини та договору дарування

Економіка 4662

h7GPJ0IFujUnCj5У соціальних мережах та інтернет-ресурсах вже три роки підряд активно розповсюджується інформація про те, що з 1 листопада українці не зможуть оформити спадщину або укласти договір дарування.

У матеріалах інтернет-ресурсах посилаються на Постанову Кабінету Міністрів України №231. Нібито згідно з нею, суб’єкти оціночної діяльності більше не мають права визначати оціночну вартість рухомого і нерухомого майна. Тобто діюче законодавство не передбачає обов’язковості проведення незалежної оцінки майна у випадку спадкування або дарування. Така інформація не відповідає дійсності, оскільки ця постанова втратила чинність ще в серпні 2014 року, а особами які мають право визначати оціночну вартість є суб’єкти оціночної діяльності, які відповідають кваліфікаційним вимогам і мають відповідний сертифікат. Тобто, Постановою Вищого адміністративного суду України від 29.07.2015 року по справі № К/800/62987/12 постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 “Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються до законодавства” визнано незаконною та скасовано. До того ж, на офіційному сайті Верховної Ради України зазначено, що Постанова Кабінету Міністрів України № 231 від 04.03.2013 року втратила чинність на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 358 від 21.08.2014 року.

Право на оформлення договорів дарування та оформлення спадщини на сьогодні встановлено Цивільним кодексом України, зміни до якого не вносилися, тому проблем при їх укладенні та оформленні на сьогодні у громадян не повинно виникати.

Законом України «Про нотаріат» визначено, що нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках, після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб у день подачі нотаріусу всіх необхідних документів, повідомила “Карпатському об’єктиву” Маріанна Готра, заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області.

Нагадую, що Податковим кодексом України визначено ставки оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав. Звертаю Вашу увагу, що відповідно до Податкового кодексу України за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

Таким чином, на даний час не має перешкод у оформленні спадщини або договорів дарування. І сьогодні, і з першого листопада всі громадяни зможуть безперешкодно звертатися як до державного, так і до приватного нотаріусів для оформлення спадщини та укладення договорів дарування.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини