13317
20:47 20.092018

Власники житла отримали право самостійно обирати підрядників з обслуговування газових приладів

Економіка 2311

1d2a4a8b3ec79163fada68d3b6b97605_0

Власники, балансоутримувачі та орендарі житла отримали можливість вільно обирати компанію, яка здійснюватиме технічне обслуговування газових приладів та внутрішньобудинкових мереж. Раніше планове технічне обслуговування (ПТО) здійснювалось виключно газорозподільними компаніями. Тепер ця послуга стала ринковою.

У травні поточного року втратив чинність документ, яким обов’язок на здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж та газових приладів було покладено виключно на газорозподільні компанії. До травня поточного року ця послуга була монопольною. З прийняттям низки законодавчих актів, а саме Закону України «Про житлово-комунальні послуги»Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 рокуНаказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 рокуКодексу газорозподільних систем така послуга стала ринковою.

Відтепер власники, балансоутримувачі або орендарі житла отримали можливість самостійно обирати постачальника цієї послуги. Вони вільні укласти договір з технічного обслуговування газових приладів з будь-якою організацією, що має відповідні дозволи на проведення таких робіт.

«Реформи на ринку газу виводять все більше монопольних послуг на вільний ринок. Це дає право споживачу обирати для себе найоптимальнішого надавача послуг – починаючи від постачальника газу і закінчуючи слюсарем з ремонту газового обладнання. Проте разом із зростанням можливостей вільного вибору зростає і відповідальність за утримання внутрішньобудинкових мереж, яка покладається на власників житла та, безпосередньо організацій, з якими укладено угоди на їх обслуговування», – констатує головний інженер ПАТ “Закарпатгаз” Віктор Водзінський.

Відтепер власники, балансоутримувачі або орендарі житла мають подбати про укладання договорів з технічного обслуговування газових приладів. Втім, ПАТ “Закарпатгаз” залишається відповідальним за надійну та безпечну експлуатацію розподільних газових мереж до межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. На компанію покладено обов’язок проводити обстеження та ремонти об’єктів газорозподільної системи в межах своєї відповідальності, інвестувати кошти у розбудову розподільних мереж, утримувати аварійно-диспетчерські служби, здійснювати контроль за обліком спожитого газу тощо.

Відповідно до Наказу Міненерго №190 «Про затвердження Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території» витрати на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у разі якщо співвласники не доручили виконання цих робіт іншій особі.

 

 

Прес-служба

ПАТ «Закарпатгаз»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах