11786
20:16 21.062018

У Трускавці стартував ІІІ Форум місцевого розвитку, родзинкою якого стала презентація ЄОТС ТИСА

Економіка 2217

Упродовж 21-23 червня м.Трускавець, що на Львівщині, втретє приймає Міжнародний форум  місцевого розвитку, в якому бере участь понад 400 учасників  з України, Польщі, Угорщини, Румунії, а також очільники обласних рад та місцевого самоврядування, парламентарі, урядовці, представники профільних комітетів Верховної Ради України, дипломатичного корпусу, неурядових організацій, міжнародних фондів і програм. Делегацію від Закарпаття очолив голова облради Михайло Рівіс.

image-0-02-05-a92edf9f62e4d344c758c54b010055189ff8503fa1d03e1c05efc79c03ae6d4a-V

Тож учасниками форуму стали голови райрад: Свалявської -Мирослава Ливч та Тячівської – Іван Фабрицій; депутат облради, директор ТОВ ВГСМ Ірина Мацепура, а також заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак та завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ Володимир Приходько.

Основні теми форуму – стратегічний розвиток Карпат, децентралізація та робота органів місцевого самоврядування. Та родзинкою форуму стала  слайдова презентація ЄОТС ТИСА, яка відбулася сьогодні, 21 червня у частині заходу «Інструменти забезпечення сталого розвитку Карпатського Єврорегіону».

Звертаючись до учасників зустрічі, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс зазначив, що останнім часом Європейськими інституціями, Європейським Союзом здійснюються зусилля для зменшення диспропорцій у розвитку територій ЄС, вироблення нових уніфікованих підходів та стандартів для розвитку транскордонного співробітництва. Для цього дуже ефективно і успішно використовується відносно новий юридичний інструмент Європейського Союзу – співпраця в рамках Європейського об’єднання територіального співробітництва, як один з інноваційних елементів реалізації регіональної політики ЄС.

– Це перший такий юридичний інструмент Європейського союзу, що надає статус юридичної особи і рамки для співпраці регіонів та ефективного використання підтримок ЄС з метою зміцнення економічної та соціальної згуртованості в Європейському Союзі, сприяння більш міцнішій інтеграції територій ЄС, зменшення нерівності сталого розвитку регіонів.

Завдяки цим інституційним міжрегіональним утворенням, котрі мають прямі фінансові та політичні зв’язки з офіційним Брюсселем, регіональні громади розробляють локальні проекти, що можуть фінансуватися навіть безпосередньо з бюджету Європейського Союзу.

Важливою подією для європейських інтеграційних процесів України було створення ЄОТС ТИСА в жовтні 2015 року за підтримки Комітету Регіонів ЄС та Уряду Угорщини.

– Ми пишаємося тим, що нам першим вдалося створити таке взірцеве Об’єднання територіального співробітництва в Європі, засновниками якого є прикордонні регіони країни-члена ЄС (Угорщина) та країни, що не є членом ЄС (Україна), – наголосив Михайло Рівіс та додав: – Забігаючи наперед скажу: ЄОТС ТИСА – це молодий, водночас перспективний проект. Ми отримали унікальну можливість разом з угорськими партнерами співпрацювати з ЄС у новому форматі заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів, спрямованих на вирішення найболючіших проблем територіальних громад Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей.

Він також повідомив присутнім, що серед важливих для Закарпаття проектів – будівництво сміттєпереробного заводу, реконструкції доріг, будівництво очисних споруд та інші. Всього ЄС готовий виділити на фінансування цих проектів близько 10 млн євро. Очікується, що їх реалізація стартує до 2020 року.

Далі відбулася презентація проекту Європейського об’єднання територіальних громад “Тиса”, про який детально розповіла заступник директора цього об’єднання Юдіта Євчак.

 – Це безпрецедентний випадок, коли вперше область країни, що не входить до ЄС, стала партнером такого проекту, – підкреслила Юдіта Берталонівна, додавши: – Загалом в ЄС створено 72 таких об’єднання на території 20 країн. Основна їхня мета – залучення прямого фінансування ЄС до регіонів. На Закарпатті вже підготували 35 проектних пропозицій у п’яти напрямках. Один з проектів – дослідження соляних шахт у смт. Солотвино. Відтак Європейська комісія підтримала проект вирішення проблем у смт Солотвино на території Солотвинського солерудника. Тепер фахівці вивчатимуть, чому утворюються провали, чому вода затоплює шахти. Для підземних робіт буде створено спеціального робота, бо люди в ці шахти опускатись не можуть.

Також під час Форуму представили проект будівництва масштабного гірськолижного комплексу «Свидовець» на території Тячівського району. Як зазначив голова Тячівської райради Іван Фабрицій, зараз основною галуззю в області є лісопереробна і цю тенденцію потрібно змінювати. «Ліс – це тимчасове явище. З такими темпами, як його рубають, надовго лісу не вистачить. Тому ми бачимо перспективу в будівництві гірськолижного комплексу, – наголосив він, додавши: – Комплекс розрахований на разове розміщення 22 тисячі туристів, очікується створення 5 тисяч робочих місць. Окрім того, до комплексу планують збудувати нову дорогу до Івано-Франківська.

Завтра, 22 червня, працюватиме низка інших панельних дискусій, серед яких – «Міжмуніципальне українсько-німецьке співробітництво: кращі практики та перспективи», в якій візьме участь і виступить голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини