11641
09:59 16.062018

Бізнес у Європі. Як закарпатські підприємці виходять на ринок ЄС? ВІДЕО

Економіка 8221

Погодьтеся, яким би успішним не був малий чи середній бізнес в Україні, завжди настає час, коли виникає бажання розширити клієнтську базу. І вийти на міжнародний ринок, припустимо, Євросоюзу.

pages-938623-1801119444

Умови ведення бізнесу у країнах ЄС доволі комфортні. У той час як українські товаровиробники стикаються з рядом перепон з боку законодавства, та уряду. На Європейському ринку – умови дозволяють мати більший простір для розвитку.

Марина КОРОЛЬ

Кандидат економічних наук

Я вважаю що в Україні є велика кількість перепон, для того аби наші товаровиробники ефективно розвивали свій бізнес: недосконале законодавство, високі податкові навантаження…Все це створює умови для того, аби наш бізнес цікавився умовами ведення бізнесу на європейських ринках. Ну, я не відкрию вам нове якщо скажу, що бізнес відкритий в ЄС це є легко, прозоро, низькі податкові ставки, низькі кредитні ставки, відсутність перепон з боку уряду. І тому все більше підприємців цікавиться виходом на Європейський Союз.

Не дивно, що кількість українських товаровиробників, які спробували себе у ЄС зростає з кожним роком.

Одна з таких компаній ужгородська ювелірна майстерня братів Кочутів. Їхня історія, це чудовий приклад того, як хобі може перерости в улюблену роботу, і як наслідок – успішний бренд.

Юрій КОЧУТ

співвласник ювелірного бренду

Ми ще з дитинства починали займатися. В дитинстві, в шкільні роки. Робили з міді, латуні, олова, заліза, з дерева. А взагалі ідей існує дуже багато. І це не єдина наша ідея яку виникла, і яку ми взялися реалізовувати. В нас взагалі було сто ідей, і от одна з них пішла краще ніж інші.   

Самостійна розробка та виготовлення прикрас почали приносити прибуток не одразу. Свої вироби в основному намагались просувати через інтернет, що і принесло успіх. Сотні тисяч підписників на сторінках бренду у соцмережах, і як наслідок — чималий притік клієнтів. Вже за кілька років оригінальними прикрасами зацікавилися партнери з-за кордону. Таким чином у бренду братів з’явилась можливість вийти на закордонний ринок.

Юрій Кочут

співвласник ювелірного бренду

Пропозиції надходили постійно. І тільки справді, коли знайшовся серйозний партнер, тоді ми й почали співпрацю. 18 жовтня відкрився шоурум у Відні. Відносно успішно все. І тепер ми спілкуємося з новим партнером із Чехії, та з Казахстану.

Пошуком партнера можна зайнятися і самостійно. Наприклад, серед профілів Європейської мережі підприємців. Enterprise Europe Network або скорочено ЕЕN. Це інформаційна мережа створена ще в 2008-му році, яка об’єднує більш ніж 60 країн, серед яких 28 країн ЄС.

Співпраця українських товаровиробників з іноземними партнерами однозначно полегшує роботу на закордонному ринку. У такому випадку більшість ризиків бере на себе інша сторона. Однак прибуток для українського підприємця за таких умов теж буде меншим.

Звідси – хочете більшого прибутку? Робіть все самотужки. Та створюйте власний бізнес вже в ЄС.

Марина Король

Кандидат економічних наук

Для того, щоб вийти на цей ринок потрібно пройти довгий шлях. Шлях який пов’язують із сертифікацією, з оптимізацією, з модернізацією виробництва. Є декілька видів обов’язкової сертифікації, які повинні пройти українські товаровиробники. І тільки після того їм буде надано доступ до Європейського ринку. Але однієї сертифікації тут теж буде замало.

Коли наші підприємці виходять на ринок ЄС, вони мають розуміти вподобання європейського споживача. Вподобання їх, дуже відрізняється від наших вподобань і наших смаків. Тому Україні потрібно орієнтуватися на ті ринки Євросоюзу, де конкуренція є найменша. А надто на ті ринки, де конкурувати будуть ті товари які ввозяться в ЄС. Іншими словами, ті товари і послуги які не виробляє сам Європейський Союз. 

На відміну від інших областей, закарпатські підприємці мають своєрідну перевагу у освоєнні європейського ринку. Зокрема, географічне положення нашої області значно полегшує можливість вивчати ринок сусідніх країн Європейського Союзу.

Денис МАН

директор департаменту економіки Закарпатської ОДА

Насправді, нам більше цікаво, звісно як Департаменту економіки, розвивати і підтримувати економіку Закарпатської області і бізнесу який працює тут. Але в межах якихось своїх заходів, за межами України, коли ми беремо участь у роботі економічних форумів в роботі туристичних заходів різного роду, то ми не нехтуємо можливістю поспілкуватися з нашим бізнесом там. А також поспілкуватися через наші консульські служби про те як там працюється нашому бізнесу. Інколи наші підприємці які працюють тут тримають діалог з підприємцями там, тобто це звичайне партнерство. Це співпраця, доповнення один одного, і напевно це все-таки добре.

Серйозною підтримкою у можливості виходу українських товаровиробників на ринок ЄС, стало приєднання у 2017-му році України до програми Європейського Союзу «Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу 2014-2020» також відоме під назвою COSME. Таке приєднання відкрило Україні доступ до бюджету програми, що становить близько 900 мільйонів євро. Ці кошти надають у вигляді грантів підприємцям які тільки починають свій бізнес, або для розвитку проектів малого та середнього підприємництва. Таким чином, український бізнес отримав можливість для консультацій, тренінгів, пошуку бізнес-партнерів, тощо.

uzhinform.com

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини