11601
20:27 14.062018

Понад 1000 закарпатських підприємців урочисто підписали договори у рамках програми «Егана Еде». ФОТО, ВІДЕО

Економіка 3248

Сьогодні для 1214 підприємців Закарпаття хвилюючий день. Вони стали переможцями чергового конкурсу імені Еде Егана і вже незабаром отримають кошти на розвиток власного бізнесу.

Sequence 01.Still004

14 червня в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відбулося урочисте підписання угод із переможцями цієї програми.

Аби взяти участь у цій знаковій події до Берегова приїхав Держсекретар Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр. Держсекретар привітав переможців та побажав усім щасливого старту.

– За два роки ця програма дуже гарно себе зарекомендувала. Основне її спрямування, щоб місцеві мешканці: підприємці та фермери змогли розвивати свої господарства, – зазначив Левенте Мадяр. –  Ми бачимо, що на цю програму є неабиякий попит, тож ми будемо й надалі працювати над тим, щоб втілювати її в життя. Ми змогли допомогти вже багатьом тисячам, тож будемо працювати й надалі та розвиватися у цьому напрямку.

Sequence 01.Still002

Нагадаємо, що Угорщиною спеціально для Закарпаття у 2014 році почала розроблятися окрема економічна програма – «План економічного розвитку ім. Егана Еде». Це чималі кошти, які виділятимуть з держбюджету Угорщини протягом 2016-2018 років для підтримки підприємництва серед угорськомовного населення Закарпатської області.

Ці фінансові ресурси призначені переважно для розвитку сільського господарства (підвищення інтенсивності вирощування овочів та фруктів, підтримка функціональності інкубаторів), туризму (велосипедного, мисливського, риболовецького, водного, екологічного, винного, кінного) та малих і середніх підприємств Закарпаття (видобування солі, будівництво консервного заводу та заводу з переробки м’яса, розширення виробничих потужностей заводу з розфасовки прісної води тощо).

За словами, Василя Брензовича, голови благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Егана Еде», голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та народного депутата України, Фонд «Егана Еде» діє із 2016 року. За цей час багатьом тисячам закарпатських підприємців було надано допомогу в різній формі.

Sequence 01.Still006

–  Сьогодні понад тисячу підприємців, отримають кошти на розвиток сільського господарства. Тож вони матимуть змогу розвивати власне виробництво, – наголосив Василь Брензович. – Я вважаю, що ця програма надзвичайно позитивна, адже завдяки неї було відкрито понад 3 тис. нових підприємств, а підприємці отримали шанс розвиватися. Окрім цього, в результаті їхньої діяльності, було сплачено чимало податків. Я сподіваюся, що ця програма буде продовжуватися і надалі.

Як розповіла директор закарпатського центру економічного розвитку ім. Егана Еде, Маріанна Беркі, розмір грантів для кожного підприємця індивідуальний. Під кожен проект складається кошторис та оцінюється експертами. Щоб усе було чесно і прозоро.

–  У 2016 році було оголошено три конкурси у галузях сільського господарства, туризму, а також підтримки підприємництва. У 2017 році у нас було два цикли подачі заявок. У першому можна було подавати на сільське господарство та підприємництво, а в листопаді 2017 року було оголошено конкурс на сільське господарство. Власне в результаті цього, сьогодні ми підписуємо договір із першою частиною учасників цього конкурсу. Тобто це ті люди, які у нас ще не вигравали заявок. Оскільки у нас є можливість брати участь у конкурсі всім, і тим, хто вже отримував благодійну допомогу, – розповідає пані Маріанна. –  Нині переважають проекти із закупівлі технічного устаткування для розвитку сільського господарства. Йдеться про закупівлю тракторів, причепів, тепличок, різних зрошувальних систем тощо. Тобто усе те, що допоможе виростити сільсьгосподарську продукцію у домашніх умовах.

Тож вже незабаром численні закарпатці матимуть змогу розпочати свою справу, що дасть неабиякий поштовх для розвитку економічного потенціалу області. А в людей нарешті з’явиться шанс працювати у себе вдома, а не шукати кращої долі за кордоном.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини