11222
22:02 24.052018

В Україні хочуть легалізувати криптовалюти

Економіка 4647

Законопроект про легалізацію криптовалют в Україні опубліковано для правок у відкритому доступі. Зокрема, документ дає визначення таких понять, як токен, криптовалюта, блокчейн, смарт-контракт, кріптобіржа і кріпто-обмінник.

Bitcoins59a4281d15aba

Законопроект доступний для коментарів і правок

Один із авторів законопроекту народний депутат Олексій Мушак на своїй сторінці у Facebook написав: «Виходимо на фінішну пряму по створенню умов для токенів та криптовалюти в Україні», і прикріпив документ з текстом законопроекту. «Це напрацювання багатьох людей та зустрічей. Залишилося ще багато нюансів. Фінальна версія буде готова за два тижні. Прошу коментувати та правити. Думки від практиків ринку особливо важливі», – написав він.

«Документ покликаний створити вільний і прозорий ринок криптовалют в Україні, стимулювати використання технології блокчейн в соціальних сферах, зокрема, в медицині та освіті, а також перешкоджати необгрунтованим кримінальним переслідуванням власників криптовалют з боку правоохоронних органів», – йдеться у вступній частині законопроекту. Державне регулювання та нагляд за ринком токенів і криптовалют пропонується доручити Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку України. «До повноважень регулятора ставляться розробка та затвердження ліцензійних умов діяльності професійних учасників криптовалютного ринку, а також здійснення контролю за дотриманням організаційно-правових основ їх діяльності і достовірністю наданої ними інформації», – наголошується в документі.

До ліцензованих видів діяльності запропоновано віднести діяльність з купівлі, продажу та обміну криптовалют або токенів на національну і іноземні валюти, а також інші фінансові активи. В обов’язковому порядку повинна ліцензуватися діяльність криптобірж та обмінників, які виступають посередниками між користувачами в частині зберігання фінансових активів. При цьому біржі, що займаються виключно конвертацією між різними видами токенів і криптовалют, звільняються від обов’язку ліцензувати свою діяльність за умови дотримання ними принципів AML / KYC.

Відзначимо, що в даний час документ доступний для коментарів і правок.

https://docs.google.com/document/d/1sW5zuXc6a3IBecltIx2Fc1COMq1brmD7wJGCiGkgNuQ/edit. Очікується, що остаточний текст законопроекту буде сформований протягом двох тижнів.

Новий законопроект повинен буде повністю допрацьований і внесений на розгляд депутатів Верховної Ради вже до початку літніх канікул українських парламентаріїв, вважають деякі експерти. Однак, за іншими прогнозами, перші слухання відбудуться восени поточного року. За словами учасників ринку поданий законопроект, – це всього лише чернетка, який ще буде змінюватися. У такому «сирому» вигляді документ опубліковано для того, щоб отримати перші відгуки від учасників ринку та крипто-суспільства в цілому.

Криптовалюти: глобальні гроші чи глобальна піраміда?

Відповістити на запитання про те, що ж насправді таке криптовалюти, кількість яких уже наближається до тисячі не так уже і просто… Над цим питанням нині б’ються найкращі економічні мізки світу.

Блокчейн – основа криптовалют, з технічної точки зору база даних для запису та зберігання даних про трансакції. Криптовалюта – це ланцюжок даних, у якому перша ланка містить інформацію про її походження (майнінг), а всі наступні – про перехід від одного власника до іншого… кожен перехід від власника до власника стає повністю прозорим. Відтак, криптовалюту по суті не можна сфальсифікувати або знищити.

Та незважаючи на всі перераховані переваги багато хто сьогодні задає питання а чи не є система криптовалют глобальною фінансовою пірамідою? Адже за біткоіном немає ні матеріальної вартості, як скажімо у золота, ні державних гарантій. Водночас експерти визнають, що це зовсім не класична схема піраміди, оскільки зростаючі виплати за біткоїни не фінансуються за рахунок тих, хто купуватиме їх у майбутньому. Однак зростання ціни біткоїнів не зумовлене реальними економічними процесами. На думку деяких вчених воно базується на спекуляції та штучному ажіотажі. Адже реальна споживча вартість одиниці будь-якої криптовалюти незначна. Щодо сучасних кредитних електронних грошей та власне паперових грошей, які теж майже нічого не коштують, то за ними стоїть держава і державні гарантії. Щоправда цей аргумент доволі слабкий, оскільки і тут нерідко трапляються інфляції, кризи та повні фінансові катаклізми, один з яких ми самі пережили на початку 90-х років.

Обіг криптовалют

Варто заначити, що принаймні на даний час обіг криптовалют переважно пов’язаний із купівлею та продажем самих криптовалют. Поки що випадків оплати криптовалютою товарів і послуг не так багато у масштабах світової інтернет-торгівлі. Відтак на думку багатьох експертів назвати це обігом наразі не можна, окрім незначного обороту, котрий стосується переважно оплати послуг, що супроводжують сам обіг криптовалют. Окрім того в усіх випадках продавці, дотримуючись вимоги національного фінансового законодавства, проводили ці угоди через банки, попередньо одержавши на біржі за свої біткоїни реальну національну валюту. Тобто, криптовалюта відігравала роль чека або векселя, за яким можна одержати реальні гроші. Отже, криптовалюти не виконують ролі засобу платежу, сьогодні вони фактично підлягають обготівковуванню для наступної оплати необхідних товарів і послуг гривнями, євро, доларами або іншою невіртуальною валютою.

Водночас з іншого не виключено, що кількість розрахунків криптовалютами за товари і послуги може зростати у майбутньому. Адже сьогодні прослідковується тенденція, коли власники біткоінів чи інших криптовалют, сепред яких чимало мільярдерів, починають проводити деякі розрахунки між собою за допомогою криптовалют. Показовим є випадок, коли закордонний інвестор вперше у світі розрахувався криптовалютою за нерухомість, придбавши квартиру у Києві. Попередній власник квартири, київський підприємець Марк Гінзбург розповів одному з видань, що цей інвестор ніколи б не купив нерухомість в Україні, аби не ризикувати репутацією, якби не прозора технологія блокчейну та криптовалют. Також на його думку впровадження цих технологій у нашій державі просто технічно унеможливить корупцію у деяких сферах. Особливо це стосується державних закупівель та державних реєстрів. Технологія блокчейн може зробити їх повністю прозорими.

Також в одному з інтерв’ю газеті «Бульвар Гордона» Марк Гінзбург розповів, що активне впровадження технологій блокчейну та криптовалют у світовій торгівлі може забрати від банків левову частку їх заробітків на посередництві. За його словами чимало світових багатіїв сьогодні дуже зацікавлені у цьому, адже банки останнім часом слідом за тенденціями переходу на електронні розрахунки, почали брати непомірні відсотки за просто зберігання грошей. Відтак сьогодні чимало багатих людей світу починають проводити розрахунки між собою у криптовалютах. Окрім того, вони налаштовані не продавати великі накопичення у тих чи інших криптовалютах, таким чином збільшуючи їх вартість. Перший «біткоїновий мільярдер» Вінклвосс нещодавно заявив, що біткоїн подорожчає ще як мінімум у 20 разів.

У зв’язку з цим чимало науковців сьогодні припускають, що насправді розпочався процес створення глобальних грошей. І в цьому контексті розвиток криптовалют, не має залишатися поза увагою вчених.

Криптовалюти в Україні

Сьогодні Україна входить до топ-15 країн, які мають найбільший потенціал для розвитку блокчейну, за даними дослідника Дона Тапскота, який презентував «карту блокчейну» на Давоському форумі. Відтак на думку багатьох експертів та науковців розвиток цієї технології – шанс для України, яким варто скористатися. Водночас з іншого табору експертного середовища лунає чимало аргументів та застережень бути обережними з «ривками у майбутнє». Стрімке зростання вартості криптовалют на думку багатьох економістів не дуже добра ознака, бо за ним може слідувати і стрімке падіння. Та з іншого боку зацікавленість найбагатших людей світу….

Так чи інакше Київ уже посідає провідне місце серед світових столиць блокчейну та криптовалют. Майже щодня відбуваються конференції, зустрічі, лекції на тему блокчейну, трейдингу, майнінгу, економічних та юридичних аспектів розвитку цих технологій. Чимало спеціалістів у столиці та інших містах вже зайняті у цій сфері. Багато хтто займається майнінгом. Як окремий бізнес, підростає напрямок організації заходів, що популяризують ці технології.

У свою чергу українські фінансові регулятори щодо криптовалют займають позицію, що відображена у їх спільній заяві: «складна правова природа криптовалют не дозволяє визнати їх ні коштами, ні валютою і платіжним засобом іншої країни, ні валютною цінністю, ні електронними грошима, ні цінними паперами, ні грошовим сурогатом».

Зі свого боку прибічники криптовалют вимагають від держави дати їм право на відкриті операції з ними. Власне, це право у них ніхто й не забирав, бо все, що не заборонено, дозволено. Однак не визначений правовий статус створює певні труднощі.

Тут також варто прояснити один момент, щодо легалізації криптовалют. Жодна держава світу не визнає криптовалюти справжніми валютами. І навіть коли у пресі з’являються заголовки, що в якійсь країні «визнали біткоїн», то це насправді означає, що йдеться всього лише про дозвіл торгувати біткоїнами на спеціалізованих товарних біржах.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах