11198
18:26 24.052018

Введення в експлуатацію нового Бескидського тунелю розкриває великий потенціал

Економіка 2627

Тунель сприяє екологічно безпечному транспорту та полегшує пасажирські та вантажні перевезення. Будівництво двоколійного тунелю довжиною в 1,8 км підтримав Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) за допомогою кредиту в розмірі 55 млн. євро. 

бескидський тунель

Перший залізничний тунель збудований на межі Львівської та Закарпатської областей

Сьогодні було введено в експлуатація Бескидський тунель – надважливу частину залізничного сполучення між Україною та ЄС. Він є вкрай вагомим елементом для розвитку глибшої інтеграції між Україною та Європейським Союзом.

Будівництво тунелю довжиною у 1,8 км підтримав ЄІБ, надавши кредит у 55 млн. євро. Тунель розташований у Карпатських горах поблизу Бескидів у південно-західній Україні. Він змінює колишній тунель з однією колією, що був єдиною одноколійною ділянкою на лінії іншого двоколійного електрифікованого коридору між Львовом та угорським і словацьким кордонами.

Введення в експлуатацію нового Бескидського тунелю розкриває великий потенціал подвоєння протягом наступних десяти років внутрішнього та міжнародного руху вантажних потягів до 24 млн. тон та 56 потягів в обидва боки. Частка пасажирських перевезень за цей період може сягнути до 40 потягів на день в обидва напрямки. Таке значне збільшення обсягів стало можливим завдяки європейським стандартам якості та високій надійності експлуатації залізниці на українській частині розширеного коридору Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T).

Цей проект став хорошим прикладом співпраці між ЄІБ та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), які співфінансували це амбітне будівництво залізничного тунелю разом з Україною.

Коментуючи цю подію, Президент України Петро Порошенко наголосив на такому: «Це важливо для України та її економіки. Адже такий проект поліпшує умови нашого експорту до Європи, обсяги і частка якого значно зростають завдяки Угоді про асоціацію. Це – пріоритет для інтеграції транспортної мережі України до європейської транспортної системи. Тунель – це проект, який наближає Україну до Європейського Союзу, а Європейський Союз – до України. Бескидський тунель є символом масштабного оновлення країни та її переходу до раціонального і довготривалого розвитку».

Читайте також: Укрпошта випустила конверт та провела спецпогашення на честь відкриття Бескидського тунелю

Своєю чергою, Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак привітав Україну та усіх інших учасників проекту, «які зробили свій внесок у спорудження нового Бескидського тунелю, наближаючи Україну до Європейського Союзу». «Ця сучасна частина інфраструктури, – продовжує Гудак, – є вагомим проектом, виконаним у рамках Східного партнерства. Тунель розширює транспортні послуги вздовж стратегічних транспортних коридорів, поліпшує транспортну безпеку та швидкість на благо громадян і пришвидшує та сприяє довготривалому та екологічно безпечному економічному розвитку».

Експертизу проекту було проведено у відповідності до стандартів отриманої підтримки гранту технічної допомоги ЄІБ з Трастового фонду технічної допомоги Східного партнерства.

Виконувач обов’язків голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов звернув увагу на «стратегічну важливість Бескидського тунелю для європейської економіки та для торговельних обмінів між Україною та іншими державами». «Понад 40% транзитного вантажу транспортуватиметься через цей тунель по території України у напрямку Західної та Центральної Європи. Фактично, введення в експлуатацію нового тунелю дозволило нам позбутися завужених ділянок шляху 5-го Критського міжнародного транспортного коридору, який пролягає територіями Італії, Угорщини, Словаччини та України», – сказав Кравцов.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах