11116
21:40 20.052018

Субсидії по-новому: табу на авто та будинок понад 200 кв. м

Економіка 2598

До системи нарахування субсидій знову внесли певні новації. Відтепер на субсидію не зможуть розраховувати ті, хто приховує статки, має великі будинки та нові авто. Тож ми поцікавилися в спеціалістів соціального захисту населення області, чого чекати закарпатцям.

1-262

Заступник директора департаменту соціального захисту Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк розповіла, що з 1 травня 2018 року субсидії призначатимуться по-новому. Порядок їх отримання стає більш жорстким та відповідальним як для людей, так і управлінь соціального захисту. Для чого це зроблено?

«На жаль, система субсидіювання, яка була започаткована в 1995 році, щоразу лібералізувалася, і наприклад, у 2016 році на обліку було зареєстровано 192 тисячі домогосподарств – отримувачів субсидій із загальної кількості 356 тисяч. На Закарпатті понад 2400 отримувачів субсидій проживають у будинках, площа яких перевищує 200 квадратних метрів. Крім того, серед отримувачів субсидій є багато людей, котрі мають великий бізнес, транспортні засоби. В області субсидії призначено близько 50% домогосподарств, і серед них є далеко не бідні люди – це було дозволено попереднім порядком. Зараз система формується заново», – зазначила пані Наталія.

Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 року № 329 внесено зміни одразу до чотирьох постанов, тобто абсолютно по-новому викладено порядок призначення субсидій. Його змінили з метою підготовки до другого етапу монетизації субсидій, який розпочнеться з 1 січня 2019 року. Тоді люди, котрим нарахують субсидію, отримуватимуть «живі» гроші на оплату житлово-комунальних послуг. Це важливо, наголошує пані Наталія, адже Україна не на стільки багата країна, щоб роздавати кошти просто так. Держава намагається врегулювати питання призначення субсидії, щоб її нарешті отримували тільки ті, хто дійсно цього потребує.

Разом з тим з 2016 року запроваджена верифікація, котра поки що стосувалася тільки державної допомоги. Тобто персональні дані будь-якої людини, якщо вона отримує хоча б одну копійку з державного бюджету, подаються до Мінфіну, а він має право одержати інформацію про стан її банківських рахунків чи майновий стан. Зараз така сама система запроваджується і по субсидіях, створюється база субсидіантів. Тобто до Міністерства соціальної політики подаватиметься база отримувачів субсидій.

Перейдемо до основних новацій. До управлінь соціального захисту за місцем реєстрації потрібно буде заново подати заяву та декларацію, адже їх форму змінили. Проте це повинні робити лише ті громадяни, у родинах яких є особи, котрі або зовсім не мають доходів, або їхній дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати. Це передбачено задля того, щоб управління соцзахисту мали змогу перевірити їхні доходи.

Повинні подати заяву і внутрішньо-переміщені особи, але для цієї категорії людей порядок спрощується. Їм субсидія призначатиметься тільки за декларацією та заявою, без договору оренди житла.

Орендарям житлових приміщень чи особам, які зареєстровані в приміщенні, але фактично там не проживають, теж треба подати заяву та декларацію.

До субсидії враховуються доходи членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від адреси реєстрації їх місця проживання. Наприклад, якщо в домогосподарстві зареєстровані батько, мати, дочка, онук, а зять ні, то раніше його доходи не враховувалися. Відтепер братимуться до уваги всі доходи членів сім’ї, які визначатимуться відповідно до Сімейного кодексу. Таким чином кількість субсидіантів різко скоротиться.

«У нас було багато людей, які хитрували: виписувалися й приписувалися до інших. Так, чоловік був зареєстрований у своїх батьків, дружина з дітьми – у своїх. Це давало право або одному, або іншому домогосподарству отримати субсидію. Тепер усі члени родини, які ведуть спільне господарство, хоч і не є зареєстрованими, враховуватимуться при поданні заяви на отримання субсидії», – наголосила Наталія Омелянюк.

Чітким є визначення й тих осіб, котрі навіть за рішенням комісій не матимуть можливості претендувати на субсидії. Сюди належать громадяни, у яких загальна площа житла перевищує 200 квадратних метрів для будинку і 120 – для квартири. Ці особи в першу чергу отримають повідомлення від управлінь соціального захисту населення, що субсидії в них не буде. Така сама ситуація і щодо відносно нових транспортних засобів: якщо вік авто чи мотоцикла менший ніж 5 років, то на субсидію його власник і надіятися не може. Винятком є лише власники мопедів.

Крім того, як і раніше, перепоною для отримання субсидії є покупка на суму більше ніж 50 тисяч гривень та заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг. Але в цих двох випадках є можливість звернутися до комісії, яка вже в індивідуальному порядку вирішить, призначати родині субсидію чи ні. Пані Наталія розповідає, що бувають різні ситуації: людина потребує лікування, на яке витрачаються величезні кошти, а покупка на 50 тисяч гривень стала життєво необхідною, і тоді за рішенням комісії (воно приймається протягом 30 календарних днів) можуть призначити субсидію.

Згаданою постановою зменшено соціальні нормативи, що теж призведе до скорочення кількості субсидіантів. Крім того, з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, електроопалення – 30 кВт/год. на 1 кв. м площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла за рішенням комісії норма може бути збільшена, але не більш ніж на 30%.

Наприклад, якщо раніше самотній пенсіонер, який проживає в будинку до 120 квадратних метрів, відповідно до рішення комісії Ужгородської міської ради отримував субсидію, то тепер ситуація змінилася. Така людина матиме право на субсидію лише для 67–68% площі помешкання, за решту повинна буде оплачувати комунальні послуги за повною вартістю.

Начальник відділу державних допомог та субсидій облдержадміністрації Любов Гула зауважила, що сам механізм призначення житлової субсидії не зміниться та, як і раніше, становитиме різницю між оплатою за житлово-комунальні послуги й мінусом обов’язкового відсотка платежу визначеного для домогосподарства.

«Крім вище наведеного, новації стосуються й оплати обов’язкової частки платежу по субсидіях. Якщо раніше дозволялося не платити її щомісячно, а просто пізніше перерахувати за рахунок невикористаної зекономленої субсидії, то тепер, якщо людина не платить вчасно, субсидія припиняється. Ще двома важливими умовами припинення надання субсидії є борг у розмірі понад 340 гривень, який виник під час її отримання, та подача недостовірних даних», – зазначила пані Любов.

Варто додати, що механізм призначення субсидій на відшкодування витрат на оплату твердого палива та скрапленого газу не змінився. Людина особисто має подати заяву протягом поточного року. Наразі на обліку перебуває 8 тисяч таких одержувачів, а в кінці 2017 року їх було 27 тисяч.

Важливими є нововведення й для наших заробітчан, адже більшість із них уже не отримуватиме субсидії. Якщо член сім’ї, яка претендує на субсидію, не має доходів і не сплачує єдиний соціальний внесок, то для розрахунку субсидії органи соціального захисту вираховують його частку із трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (близько 5 тисяч гривень). Але якщо через міграційну службу органи соцзахисту отримають повідомлення, що ця особа була за кордоном більше ніж 60 днів, то така людина та її сім’я втрачає право на субсидію взагалі, незважаючи на доходи інших членів сім’ї.

Тож бачимо, що з цими нововведеннями можна спрогнозувати різке зменшення кількості субсидіантів, і це навряд чи буде на користь громадян.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах