10999
19:51 10.052018

Нове обличчя Ужгорода: коли ремонти та реконструкції площ і вулиць міста нарешті завершаться? ФОТО

Економіка 6853

Масштабні ремонти та реконструкції стали для Ужгорода вже звичним явищем. Утім іноді вони тривають надто довго, випробовуючи терпіння водіїв та пішоходів. Оскільки останнім часом назбиралося чимало запитань до чиновників, які те й обіцяють, що приведуть до ладу місто чимскоріш, в Ужгородській міській раді вирішили організувати прес-конференцію, аби поспілкуватися із представниками ЗМІ про капітальні ремонти, реконструкції, оновлення, які ведуться і ближчим часом заплановані в Ужгороді.

IMG_3674Із журналістами зустрілися директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич, заступник міського голови Василь Гомонай та начальник управління капітального будівництва Адам Юрко, директор комунального підприємства КШЕП Іван Довбак.

Найперше зайшла мова про реконструкції площ Петефі та Кирпи.

«Станом на сьогодні на площі Кирпи практично усі роботи завершені. Залишилося тільки нанести розмітку, виставити знаки згідно до техумов. Окремим проектом є озеленення цієї площі. Так, найболючішим питанням під час цих робіт, було ускладнення руху транспорту для ужгородців та гостей міста. Але зараз з цим жодних проблем немає. На реконструкцію цієї площі у 2017 році було використано 2,5 млн грн. Загальний кошторис склав 4, 5 млн. Площу закінчили 3 травня. Варто зазначити, що у нас є ще 12 місяців, аби виправити усі недоліки пов’язані із покриттям, люками, доступності цієї площі для людей з обмеженими можливостями», – розповів директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич.

Що стосується площі Петефі, то реконструкція її пішохідної частини завершиться восени цього року.

Фахівець повідомив, що реконструкція проходить у два етапи: заміна інженерних мереж, яка виконана на 90% в пішохідній частині. Вартість робіт склала понад 13 мільйонів гривень. Ці роботи виконуються досить інтенсивно, з випередженням графіку.

Друга частина, власне реконструкція пішохідної частини площі, повинна закінчитись повністю до 1 жовтня 2018 року. За цей час потрібно завершити мощення бруківки, встановити освітлення та підсвітку фасадів, провести озеленення, розмістити лавки. На це передбачено 6,3 мільйони гривень.

Під час прес-конференції журналісти не могли не спитати про нещодавній випадок, який підірвав мережу. Йдеться про асфальтування автобусної зупинки на проспекті Свободи у дощ, яке проводили 8 травня.

Як повідомили в департаменті міського господарства, роботи дійсно проводили, але це не була укладка асфальту, а укладання нижнього шару асфальтобетонного покриття.

«Усе для того, аби ужгородці стоячи на зупинці, не ставали в болото. Тому було прийнято рішення закатати туди чорновий шар асфальту. Таке покриття можна укладати і в дощ. Тим паче, що компанія, яка здійснювала це покриття повністю бере на себе відповідальність за якість цих робіт», – наголосив Бабідорич.

Спитали і про вулицю Шумну, яка є однією із найпроблемніших вулиць міста. Наразі там встановлені усі необхідні комунікації, водопровідна мережа, але дорожнє покриття так і не відновлено. Наголосили журналісти і на тому, що ремонтні роботи у місті проводяться  досить хаотично. Не встигають робити одне, а вже беруться за інше.

Як пояснив очільник департаменту міського господарства, причиною цьому є тендерні закупівлі та бюрократія. В місті одна компанія може виконувати лише один вид робіт. Саме тому, за словами фахівця, міська влада не може займатись одним проектом від початку і до кінця.

«Через те, що у нас різні компанії роблять різні види робіт, ми не можемо робити все одночасно. Тому і виходить, що ремонти у нас тягнуться місяцями і ми за рік здаємо один-два об’єкти», – зазначив Володимир Бабидорич. Відтак розповів про вулицю Гагаріна в Ужгороді, яку планують теж найближчим часом відремонтувати. Загальний кошторис цього капремонту складає більше 40 млн грн.

IMG_3676

«Взагалі планів, щодо реконструкцій та капремонтів в Ужгороді є досить багато, – наголосив заступник міського голови Василь Гомонай. – Усе звісно залежить від фінансування. Нині є затверджений бюджет міста, маємо позитивну тенденцію по його перевиконанню. Але є багато планів у різних напрямках, на комунальне господарство грошей не вистачає. Звичайно є стратегічні об’єкти: центральна частина міста, площі Петефі та Кирпи. Із глобальних планів ремонт таких вулиць: Шумної, Заньковецької, Капушанської».

Як зазначили представники Ужгородської міської ради минулий рік був надзвичайно інтенсивним. Окрім реконструкцій площ та вулиць, відремонтували і багато покрівель на багатоповерхівках,  проводили заміну водогонів, каналізаційних мереж, замінили чимало електрощитових. Утім, попереду ще багато роботи.

 

Христина БІКЛЯН

IMG_3668

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах