10665
21:56 12.042018

У Перечині відбувся Перший форум бізнесу та влади. ФОТО

Економіка 2697

Сьогодні, 12 квітня, в Перечинській об’єднаній територіальній громаді відбувся Перший форум бізнесу та влади “Стратегічний діалог”. У ньому взяли участь представники місцевої та обласної влади, бізнесу та дипломатичних установ Угорщини, Словаччини та Чехії.  Були запрошені представники мас-медійного простору області, зокрема і кореспондент «Карпатського об’єктива». Наше видання регулярно висвітлює життєдіяльність Перечинської ОТГ від початку її створення.

Перечин форум 027

Нагадаємо: Перечинська ОТГ утворена 11 жовтня 2016 року рішенням 8 сесії другого пленарного засідання 7 скликання Перечинської міської ради №201   «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у рамках адміністративно-територіальної реформи. До її складу увійшли місто Перечин, села Сімер, Сімерки, Зарічево, Ворочево. Населення – 12724 чол. Загальна площа – 144,53 км кв. 30 квітня 2017 року відбулися перші вибори. Головою обрали Івана Погоріляка. Кількісний склад ради – 26 депутатів, 4 – в.о.старости.

Форум був ініційований керівництвом Перечинської ОТГ та відбувся за сприяння Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. Основна мета заходу – обговорення ефективної співпраці між бізнесом та владою громади.

 Іванна Тирпак, начальник відділу економічного розвитку, міжнародних відносин, інвестицій та туризму Перечинської міськради, розповіла про переваги ОТГ для ведення підприємницької діяльності, також відзначила великий внесок саме бізнесових структур до бюджету об’єднаної територіальної громади (56% від всього обсягу бюджету становлять податкові надходження від бізнесу).

Вона презентувала інвестиційний паспорт ОТГ.

 – Інвестиційний паспорт створювали близько двох місяців за допомогою експертів Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування та фахівців з місцевої громади. Загалом над проектом працювало семеро людей. У документі є перелік конкурентних переваг Перечинської ОТГ, зокрема вигідне географічне розташування: близько до обласного центру, митних кордонів зі Словаччиною, Румунією, Угорщиною, Польщею. Також наголошуємо на сприятливих природно-кліматичних умовах для реалізації інвестиційних проектів у галузі сільського господарства, фермерства, деревообробній промисловості. А головне, у паспорті є перелік наявних вільних промислових об’єктів, ділянок комерційного призначення, ділянок для житлової забудови – все це представлено і детально описано в документі. Також ідеться про наявність загальнопоширених корисних копалин: у Перечинській ОТГ землі багаті на андезит, мергель, щебінь, є мінеральні води, води з іонами срібла, – наголосила пані Тирпак.

Перечин форум 032

Вона нагадала, що на території громади розвиваються підприємства хімічної, швейної, деревообробної, харчової промисловостей тощо. Є три підприємства з іноземними інвестиціями.

На підприємствах Перечина є чимало вакансій. Багато мешканців міста та сіл їздять на роботу до обласного центру. Найбільшою проблемою в громаді є відтік її жителів на заробітки за кордон. Внаслідок цих чинників бюджет втрачає надходження.

Наразі на території Перечинської ОТГ зареєстровано 416 суб’єктів підприємницької діяльності. Згідно з прогнозами, до бюджету в 2018 році має надійти 47,9 млн.грн., за І квартал уже надійшло 11 млн.грн. отже, працюють навіть краще, як планували. Розраховують у громаді на інвесторів  та місцевий бізнес. Чималу увагу приділяють розвитку туризму.

Головними учасниками форуму стали керівники підприємств, які вже діють на території Перечинської ОТГ. Вони розказали про свій досвід ведення бізнесу, а також озвучили переваги та перспективи роботи в громаді та труднощі, з якими вони стикаються. Найбільшою проблемою підприємці вважають відтік робочих рук за кордон та брак фахових та сумлінних спеціалістів.

Перечин форум 033

Участь у форумі взяли також представники Офісу із залучення та підтримки інвестицій “Ukraineinvest” у Західній Україні. “Великою проблемою України є те, що закордонні інвестори про нас не знають і не бачать у ролі ефективних надійних партнерів. Тому наша робота полягає, зокрема, в тому, щоб донести до іноземних інвесторів інформацію про можливості України, – зауважила Ольга Сивак, представник Офісу. Вона запропонувала консультаційну допомогу Офісу Перечинській ОТГ. Представники “Ukraineinvest” близько працюють з органами місцевої влади і готові долучитися до переговорів з іноземними інвесторами та пришвидшувати ці процеси.

 – Я думав, що наприкінці заходу нас залишиться декілька, але, як бачимо, учасникам цікаво. Під час заходу в мене особисто виникло чимало ідей, втілення яких буде корисним і представникам бізнесу, і громаді. Вважаю, ця зустріч корисна для нас усіх, – сказав у завершальному виступі Іван Погоріляк.

 

Тетяна Грицищук, фото автора

Перечин форум 029

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах