10168
21:10 16.032018

Фіолетовий рай у дбайливих руках мукачівських лісівників. ФОТО, ВІДЕО

Економіка 3763

Ось уже понад півстоліття улюбленим місцем відпочинку багатьох закарпатців є дендропарк «Березинка. Березинка — дендрологічний парк місцевого значення в Україні. Розташований у межах Мукачівського району Закарпатської області, неподалік від північно-західної околиці села Березинка, при автошляху Н-09, лісництво Березинка.

nature-plant-flower-spring-garden-flowers-crocus-spring-flower-flowering-plant-sea-of-flowers-early-left-awake-land-plant-iris-family-644955

Дендрарій був закладений в 1957 році інженерами лісового господарства Мукачівщини за ініціативи П.І. Молоткова в дуже короткі терміни. Основна частина рослин з’явилася в 50-х роках 20-го століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. У дендропарку випробувано понад 350 видів деревно-чагарникових порід. Для того щоб простіше спостерігати за рослинами, дендропарк розділений на сектори. У першу чергу дендропарк має наукове і культурно-освітнє значення. На його території ростуть рослини, завезені з різних куточків земної кулі. Також дендропарк вносить великий розвиток в екологічну просвіту населення, так як тут проходять уроки природознавства у школярів з різних районів Закарпатської області та учнів зі шкільних лісництв. 99% відвідувачів – це жителі Закарпаття, але є й іноземці та жителі з інших областей України, які мандрують Карпатами. У парку є туристично-рекреаційні пункти, де можна культурно відпочити.

43201-17192378_411432862543596_3977126141902334588_o-1

У дендропарку відбирають найстійкіші і продуктивні форми рослин. Як правило, в дендрарій завозять три саджанця одного виду рослини, але приживаються з них далеко не все, багато гинуть. На території «Березинцки» ростуть і гриби. У дендрарії проводиться і селекційна робота. Саджанці наших рослин користуються великим попитом у місцевих жителів. Працівники дендропарку охоче діляться насінням, розповідають про секрети змісту тієї чи іншої рослини, пояснюють як перетворити маленький саджанець в красиве дерево на дачній ділянці, діляться секретами догляду та розмноження. В основному вирощують ітродуценти – дерева, завезені з різних континентів, схожих за своїми кліматичними умовами до наших. Серед них чимало екзотичних порід. Прогулюючись парковими алеями можна зустріти дорослі дерева секвої, болотяного кипарису, кедри гімалайський, ліванський, атласький, різноманітну кількість ялиць, піхт та сосен, ликвидамбар смолистий, криптомерію японську, аралію манжурську та інші. Є також і місцеві культури, так звані аборигени. Це, в першу чергу, берека, яка своїми якостями прирівнюється до ебонового дерева, а за своїми технічними характеристиками набагато краща за дуб. Водночас ця культура відома і як лікарська рослина. Колись через прекрасні характеристики деревини її масово знищували, подібно до тиса ягідного. Та найбільшу колекцію у «Березинці» становлять дерева породи бук. У 1995 році тут навіть проводився Всесвітній симпозіум наукових організацій із 30 країн саме з питання вирощування букових. Дендрарій щороку продовжує поповнюватись, слугує базою поширення випробуваних порід для посадок в лісництвах області, а також для озеленення.

153108

На території в 34 гектари трудяться працівники Мукачівського лісгоспу та небайдужі науковці. Саме на їхні плечі лягають роботи по догляду за рослинами. Зараз для працівників парку настає один з найвідповідальніших періодів: потрібно підготувати рослини до зими, адже примхливі «вихованці» не звикли до нашого клімату. Укрити таку кількість рослин в короткі терміни неможливо, тому підготовка до зими проходить в 3 періоди. Роботи з утеплення починаються в листопаді, після того як опадає все листя. В першу чергу утеплюється передкоренева система, а далі вже все залежить від дерева. Це і є другий період. Третя фаза настає в мороз. У зимовий час працівники ще ретельніше стежать за станом рослин і в залежності від цього вживають додаткових заходів з захисту.

217238_original

Потрапивши до царства хвойних рослин відразу відчувається полегшений подих та надзвичайно приємний аромат. Це все – фіто-лікувальні властивості лісу. Загалом дендропарк «Березинка» – це парк-п’амятник садово-паркового мистецтва місцевого значення. Його особливість притягує до себе все більше й більше бажаючих насолодитися чистим повітрям надзвичайним краєвидом та оздоровитися. Особливо красиво в дендрарії в червні, саме на цей час випадає цвітіння більшості рослин. Доброзичливі працівники дендропарку запрошують всіх бажаючих відвідати місце, де на час забуваєш, що знаходишся в Закарпатської області. Але тільки якщо відвідувачі будуть шанобливо ставитися до їх експонатів.

Відвідати дендрарій можна в робочі дні з 8 по 17 годин.


Працівники:

Майстер лісового розсаднику дендропарку «Березинка» Мукачівського держлісгоспу Наталія Слободянюк

Лісничий дендропарку Семен Кохан

 

mukachevolis

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах