9928
17:30 1.032018

На Закарпатті деякі роботодавці позбавляють своїх працівників пенсій

Економіка 2753

28 лютого відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, в якій взяли участь представники Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

1

Мирослава Максимович, начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, інформувала членів комісії про стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду України.

Страхові внески платників є одним із джерел наповнення бюджету Пенсійного фонду, тому погашення заборгованості по платежах – на особливому контролі. З початку цього року зберігається тенденція до зростання боргу.

Станом на 1 лютого 2018 року загальна сума заборгованості по області становила 53,9 мільйона гривень, з яких 42 мільйони – це борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. При цьому 5,9 мільйона гривень – це заборгованість економічно активних платників та 11,9 мільйона – несплата страхових внесків, з яких 1 мільйон – заборгованість економічно активних платників.

Тільки 12,8 відсотка від загальної суми заборгованості залишається за економічно активними підприємствами, понад 87 відсотків – за підприємствами, які перебувають у процедурах банкрутства та у яких відсутні активи для її погашення (загалом це 47 мільйонів гривень).

Серед неплатоспроможних підприємств, які постійно «тягнуть» область у боржники,– 20 державних підприємств, установ, організацій (58 відсотка), ще 42 відсотки – це підприємства недержавної форми власності. Роками не вирішується погашення заборгованості в Пенсійний фонд підприємств, підпорядкованих центральним органам виконавчої влади. Серед найбільших боржників – платники, підпорядковані Міністерству аграрної політики та продовольства України, зокрема ДП «Солотвинський солерудник», державному концерну «Укроборонпром»; Національній академії аграрних наук України та інші.

Щодо темпів зростання боргу порівняно з початком 2018 року на 100,8 відсотка, необхідно зазначити, що найбільше зростання боргу з початку цього року відбулося в Тячівському об’єднаному управлінні за рахунок ДП «Солотвинський солерудник», місячне нарахування по пільгових пенсіях якого становить близько 231 тисячі гривень. Стосовно цього підприємства порушено справу про банкрутство. Заборгованість цього підприємства-банкрута станом на 1 лютого 2018 року становить 23,5 мільйона гривень, а це 43,6 відсотка від загальної заборгованості по області.

Найбільшими економічно активними боржниками є державне підприємство «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» (понад 1 мільйон гривень), ПАТ «Закарпаттягазбуд» (847,1 тис. грн.), ПАТ «Машинобудівний завод «Тиса» (753,9 тис. грн.), державне підприємство «Кук» (220,4 тис. грн.), ПАТ «Мукачівприлад» (453,1 тис. грн.), ВАТ «Техномаш» (308,1 тис. грн.), державне підприємство «Великолазівський» (184,7 тис. грн.). Крім того, найбільшими боржниками-банкрутами є ТОВ «Закарпатполіметали» (Берегово) – 5 мільйонів 666,2 тисячі гривень, АПК «Ужгородський» – 825,6 тис. грн.; ВАТ «Затисянський хімзавод» (Виноградово) – 505,7 тис. грн.; ВАТ «АГ Закарпатський сад» (Виноградово) – 459,5 тис. грн.; ДП «Радгосп-завод «Червона зірка» (Ужгородський район) – 495,1 тис. грн.; ЗАТ «Управління механізації будівництва» (м. Ужгород) – 432,7 тисячі гривень.

– Проблема погашення заборгованості до Пенсійного фонду набуває особливої гостроти в контексті дотримання соціальних прав найманих працівників, оскільки період, за який платник боргує Пенсійному фонду, не враховуватиметься працівникам при призначенні пенсії, а можливо, деяких взагалі позбавить права на отримання пенсійних виплат, – підкреслила Мирослава Максимович. – На сьогодні до Пенсійного фонду області мають борг зі страхових внесків ще понад 200 платників. Це означає, що найманим працівникам, які працювали на цих підприємствах-боржниках не буде зараховано страховий стаж. До прикладу, по ДП «Червона зірка» страховий стаж 50 працівникам враховуватиметься тільки до квітня 2006 року, по Батьовському комбінату хлібопродуктів страховий стаж 47 працівникам буде зараховано лише до квітня 2010 року, 60 працівникам дослідного господарства Закарпатського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук буде зараховано страховий стаж лише до жовтня 2010 року.

Пенсійна реформа передбачає підвищення необхідного стажу для виходу на пенсію. З січня 2018 року необхідно мати 25 років страхового стажу, відтак з кожним наступним роком додається 1 рік, і в 2028 році необхідний страховий стаж становитиме 35 років. І тому заручниками недобросовісних роботодавців-платників стають працівники цих підприємств.

Як зазначила Мирослава Максимович, заборгованість економічно активних та безнадійних боржників Пенсійного фонду охоплена заходами стягнення в повному обсязі та знаходиться на виконанні в органах Державної виконавчої служби.

В результаті проведених заходів за 2017 рік сума коштів, яка була сплачена в рахунок погашення боргу, становить 1,5 мільйона гривень, у січні цього року погашено заборгованості на 207,4 тисячі гривень. Зокрема вже цього року вдалося погасити заборгованість до Пенсійного фонду АТП «Радгосп-завод «Мукачівський», ТЗОВ «Машинобудівний завод» (Мукачево) та іншим.

Робота, спрямована на зменшення заборгованості страхових внесків та відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, здійснюється Пенсійним фондом постійно.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах