9571
23:13 7.022018

В Ужгороді стартував мобільний консультативний центр. ВІДЕО

Економіка 4294

Для Закарпаття тема працевлаштування є особливо актуальною, адже 290 тисяч працездатного населення, за офіційними даними, перебуває за межами правового регулювання трудових відносин. Певна частина з них виїжджає за межі краю на сезонні заробітки.

ak4

З тих, хто залишається, не всім щастить знайти добре оплачувану роботу вдома. Тож чимало громадян, насамперед недавні старшокласники та студенти, погоджуються на різні види заробітку, в тому числі і з прихованою формою оплати. Мало хто з молодих людей нині замислюється над тим, що за такого «розкладу» їх чекає у старості? На жаль, це реалії сучасного життя.

Привернути увагу краян до проблеми нелегального працевлаштування вирішили в Управлінні Держпраці у Закарпатській області. У зв’язку з цим в Ужгороді стартував мобільний консультативний центр. Протягом кількох годин фахівці Управління мали змогу комунікувати з громадянами з різних питань, які стосувалися трудового законодавства. Водночас перехожим роздавали флаєри-пам’ятки, на яких містилася інформація для роботодавців і працівників про можливі ризики, пов’язані з тіньовою зайнятістю.

Такий метод інформаційно-роз’яснювальної роботи, на думку керівництва Управління, дозволяє не лише привернути увагу до проблеми нелегального працевлаштування в області, а й у доступній формі поінформувати людей про недоліки отримання заробітної плати «в конвертах». Далі мобільний консультативний центр продовжить свою роботу в інших містах краю. Зокрема, на черзі – Мукачево.

– Наші краяни повинні усвідомити, що «чорна» або навіть «сіра» заробітна плата позбавляє їх соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, захисту від незаконного звільнення, права на відпустки тощо, – каже начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош. – Тим паче, що для призначення пенсії згідно із недавно прийнятою пенсійною реформою необхідно мати відповідний страховий стаж. Люди не знають власних прав та обов’язків і чомусь вперто не бажають їх знати.

Отож організатори акції сподіваються, що отримана у консультативному центрі інформація змусить краян переглянути своє ставлення до тіньової зайнятості, змінити рішення і не погоджуватися на незаконні умови працевлаштування.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах