9113
17:30 15.012018

Закордонні угорці теж отримуватимуть кошти від уряду при народженні дитини

Економіка 10503

З 1 січня 2018 року громадяни Угорщини, які народили дітей поза її межами, мають право отримувати виплати по народженню дитини та догляду за нею. Дотепер таку фінансову підтримку мали тільки діти, що народилися на території Угорщини.

ferber_kontrollu_aglatma_teknigi_ile_uyutma

У першому випадку це разова допомога, яка видається після народження дитини в розмірі 225% мінімальної пенсії і становить 64 тисячі форинтів, тобто 6,5 тисячі гривень.

У другому – на ім’я дитини відкривається банківський рахунок із сумою в 42 тисячі форинтів (4 тисячі гривень), яким вона зможе користуватися особисто після досягнення 18-річного віку. Батьки теж можуть вносити додаткові кошти на цей рахунок, а держава виплачуватиме так звані річні, але не більше ніж 600 грн на рік.

Раніше рахунок діток, які народилися за кордоном, не можна було активувати, але тепер кошти виплачуватимуться й на іноземні рахунки.

Цікавим є те, що оформити таку допомогу можна також заднім числом для тих немовлят, що народилися після 30 червня 2017 року. Для отримання допомоги в країнах, де подвійне громадянство є забороненим, достатньо мати посвідчення закордонного угорця.

Подати документи можна протягом 6 місяців після народження дитини, але з відповідною заявою-поясненням термін продовжено до досягнення дитиною 1-річного віку. Для подачі документів та оформлення будь-якого виду цієї допомоги потрібно звернутися в дипломатичне представництво Угорщини в Ужгороді чи Берегові або у відповідні органи на території Угорщини.

Віце-прем’єр міністр Угорщини Жолт Шем’єн розповів, що таке рішення було прийнято у зв’язку з бажанням уряду покращити демографічну ситуацію та допомогти тим угорцям, які проживають за межами держави й не мають угорської прописки.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах