9100
13:15 12.012018

Закарпатців повідомили про нові правила ввезення товарів фізособами з-за кордону

Економіка 2219

1515669837_fc85d5b-1ef407a431aa3d9c3a2c9c12ebe02089Особливості ввезення фізичними особами на митну територію України товарів у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі (крім підакцизних товарів та особистих речей)

З 1 січня 2018 року змінилися правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску. Мова йде про зміни в оподаткуванні ПДВ. Правила щодо сплати ввізного мита по ставці 10% залишились у чинній редакції Митного кодексу України (стаття 374).

Не оподатковуються податком на додану вартість операції з:

– ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в’їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин.

Тобто мова йде про фактичні часові обмеження, в той час як “безподатковий” поріг в 500 євро залишається без змін.

– ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в’їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин.

Є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення товарів:

– сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро, при цьому базою оподаткування є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті;

– сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, але фізична особа, яка переміщує товар була відсутня в Україні менше ніж 24 години або в’їжджала в Україну частіше одного разу протягом 72 годин. Базою оподаткування у даному випадку є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Моніторити норми дотримання часових обмежень, а у разі перевищення – здійснювати адміністрування ПДВ та ввізного мита посадові особи митниць Державної фіскальної служби будуть на виконання статті 374 Митного кодексу. Згідно із законодавством, Держприкордонслужба, яка здійснює паспортний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України, безпосередньо в процесі здійснення такого контролю має інформувати посадових осіб органів доходів і зборів про громадян, які в’їжджають в Україну частіше одного разу протягом однієї доби.

Правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами через повітряні пункти пропуску на державному кордоні України, не змінювалися. Безмитний поріг складає 1000 євро.

Якщо сумарна фактурна вартість ввезених товарів перевищує еквівалент 1000 євро, то у цьому випадку сплачується податок на додану вартість. При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 1000 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Нагадаємо, що Президентом України підписано Закон України № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», прийнятий 07 грудня 2017 року Верховною Радою України.

30 грудня 2017 року Закон № 2245 офіційно опубліковано у газеті Верховної Ради України «Голос України».

Прес-служба Державної фіскальної служби України

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини