9094
19:59 11.012018

Ужгородський міні-маркет оштрафували на 200 тисяч гривень

Економіка 2754

У нашому краї, як зрештою і в багатьох інших регіонах, нерідко можна стати свідком подібної ситуації: у невеличких кав’ярнях та крамничках поруч з основними працівниками  підробляють кілька, так би мовити, стажерів – нібито «на підхваті».

zarplata_v_konverte_002

Насправді ж,  окремі недобросовісні роботодавці намагаються таким чином зекономити гроші. Адже зарплата «на руки», як відомо, не оподатковується, і жодної  відповідальності за таких працівників роботодавець не несе… Крім, звісно, відповідальності за порушення вимог трудового законодавства.

Якщо навіть факт використання неоформленої робочої сили і вдається зафіксувати, все ж деякі спритні власники вдаються до певних хитрощів. Так принаймні було нещодавно в Ужгороді.

Під час інспекційного відвідування одного з ужгородських АВС (міні-маркет) державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області виявили двох осіб, які фактично виконували обов’язки продавців – реалізовували алкогольні вироби, продукти харчування та товари широкого вжитку, але жодна з продавчинь не мала укладених з роботодавцем трудових договорів.  Коли фахівці Управління Держпраці стали документувати цей факт, почалося найцікавіше.

Одна з продавчинь заявила, буцімто її трудовий договір у процесі укладання. Щоправда, пізніше з’ясувалося: сторони оформили свої трудові стосунки лише на наступний день після проведення інспекційного відвідування. Друга працівниця взагалі спершу назвалася іншим прізвищем, навіть від її імені написала пояснення, від яких згодом відмовилася.

Державні інспектори Управління Держпраці, передбачивши подібний сценарій розгортання подій, встановленим способом фіксували свої дії та дії працівників – «нелегалів». Крім того, в ході перевірки виявлено також інші порушення законодавства про працю.

Отож, за підсумками інспекційного відвідування, на фізичних осіб підприємців, власників вказаного АВС, накладено штраф на загальну суму 198400 гривень на підставі абз 2, 8  частини 2 статті 265 КЗпП України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах