7260
08:45 18.092017

Представники закарпатського бізнесу зустрілися з київськими реформаторами

Економіка 3535

В Ужгороді цього тижня відбулась «Зустріч із бізнесом», на яку до обласного центру Закарпаття приїхали провідні найактивніші реформатори зі столиці. Мета неполітичного проекту — пропаганда економічних реформ та економічної свободи в середовищі бізнесу, створення широкої громадської коаліції на підтримку цих реформ. На зустрічі підприємці дискутували про суть реформ, отримали конструктивну критику та дієву підтримку, а також створити команди на місцях для їхнього швидкого втілення. Проект реалізується Громадською платформою «Нова Країна» за підтримки посольства Великої Британії в Україні та у партнерстві з Ужгородською громадською радою.

DSC_0352

Відкриваючи форум, Валерій Пекар, співзасновник Громадянської Платформи «Нова Країна», викладач Києво-Могилянської Бізнес Школи, зазначив: «Що далі, то більше політики чубляться, б’ються за рейтинги, змагаються, хто більше порушить законів і хто частіше застосує вибіркове правосуддя. Україна залишається на 166 місці в світі за рівнем економічної свободи. І в інших рейтингах пасемо задніх. Як може статися, що країна талановитих і сильних людей так далеко? Проблема в тому, що в Україні величезні проблеми з законодавством, що стосується бізнесу».

Валерій Пекар зазначив, що слово «реформи» в Україні давно викликає лише негативні відчуття. «Нам з вами нині потрібна податкова реформа, пенсійна реформа, подальша дерегуляція, прозора приватизація, реформа державних підприємств, – каже Валерій Пекар. –На жаль, жодне з цих питань не стоїть нині на порядку денному політиків. Жодна партія не поставила економічну свободу першим пунктом у своїй політичній платформі. Ми не політики – а реформатори. Ми будемо добиватися економічної свободи, ми з вами ми мусимо протиснути всі реформи, які заважають нам робити бізнес і змушують шукати шпаринки в законодавстві».

За словами Валерія Пекара, в Україні є лише 15 % людей із раціональним критичним громадянським мисленням: «Це підприємці, молодь, ті люди, які працюють на ваших підприємствах. Спитайте себе, чи реально зробити реформи, коли 85 % людей не хочуть реформ?»

Розмову з закарпатськими підприємцями на «Зустрічі з бізнесом» продовжив народний депутат Мустафа Найем: «Закарпаття дуже показовий приклад, коли в одній родині 5 депутатів і 3 з них – у парламенті. Нинішні політики – це ті ж самі бариги, які купували валюту в 90-х, це люди, які нічого не хочуть робити». На думку, Мустафи Найєма, народного депутата, одного з учасників зустрічі, Україну губить патерналізм. «Ми всі вважаємо, що наверху за нас усе вирішать. Пройшла децентралізація і сотні мільйонів гривень у місцевих бюджетах лежать. Немає гадки, що робити з грошима. Краще жалітися на Київ, ніж щось робити. Коли дали гроші – їх не використовують. Це наша суспільна хвороба».

Народний депутат України Світлана Заліщук, виступаючи в Ужгороді окреслила три, на її погляд, головні проблеми, які потрібно вирішити в Україні, щоб успішно провести реформи. «Перший це НАБУ. Це нині єдиний орган, який почав антикорупційні розслідування. Проти них іде колосальна кампанія з дискредитації, обливання брудом, влада має бажання забрати їхній мандат. Другий кит – антикорупційний суд. Він лишається фінальним елементом всієї антикорупційної інфраструктури, яка будується в Україні. Поки немає суду, реальних вироків корупціонерам у судах не буде. Ми лобіюємо закон про антикорупційний суд. Його блокують, бо влада розуміє, що після того, як запрацює антикорупційний суд, ні в кого не буде можливості врятуватися», – каже нардеп. Третій «кит», на думку Світлани Заліщук, – виборче законодавство.

На «Зусрічі з бізнесом» в Ужгороді координатор Громадянської Платформи «Нова Країна» Тарас Козак переконував закарпатських підприємців у необхідності проведення пенсійної реформи, в основі якої має лежати накопичувальна система: «Нині в Україні кількість платників страхових внесків дорівнює кількості пенсіонерів. І надалі ситуація в цьому ключі буде погіршуватися: пенсіонерів ставатиме більше, а працездатних – менше. Світ придумав вихід – накопичувальну систему. Ці кошти «живі», вони працюють у економіці. А ми платимо ЄСВ і він одразу є іде пенсіонерам. Якщо кожен працюючий буде накопичувати кошти на спеціальному рахунку, цих грошей буде десятки мільярдів, вони будуть в Україні і через різні фінансові механізми інвестуватимуться у проекти або в Україні, або за кордоном. Нині ж фінансова система України в цілому слабка і фінансових інструментів у нас дуже мало. Наші громадяни мають мати право купити собі акції Apple, Facebook чи будь-якої іншої компанії, як це можуть, наприклад, зараз робити польські пенсіонери. Ці кошти – «довгі», їх не можна знімати до пенсії, вони будуть інвестуватися в бізнес усередині країни і завдяки цьому ми зможемо стати демократичною державою з серйозними дієвими фінансовими інструментами», – переконаний Тарас Козак.

Підприємець, член Ради конкурентоспроможності Львова Ярослав розповів, як львів’яни об’єднувалися навколо ідеї створення стратегії розвитку міста, аби «вивести його з задухи на мапу світу». Важливим фактором успіху у цій справі стало кооперація успішних представників багатьох середовищ – бізнесу, освіти, науки, сфери управління тощо.

Але головне, на чому наголосив пан Ярослав у своїй промові, – на корінних причинах проблем, з якими стикаються еліти всіх українських міст. На думку підприємця, найбільша наша біда – відсутність довіри у суспільстві. Підприємець розповів ужгородським колегам, що польські соціологи оцінили втрати, в які обходиться Польщі як постсоціалістичній країні відсутність довіри у суспільстві.

«50-70 мільярдів євро в рік економіка Польщі через це втрачає. В Україні подібних цифр немає, але проблема є. Глибинне питання нинішнього дня – як відновити довіру в суспільстві. Це глибинна підстава українських неуспіхів і відповідь на багато запитань, які перед нами стоять. Як усе змінити? Поки що я не знаю. Але закликаю і вас думати над цим», – звернувся до закарпатських бізнесменів Ярослав Рущишин.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах