7167
19:29 6.092017

На Закарпатті за час дії урядової програми теплими кредитами скористалися понад 6,5 тисяч родин

Економіка 3096

Три місяці тому ужгородець Олександр скористався урядовою програмою «Теплі кредити». Вона передбачає часткове відшкодування державою витрат на придбання негазових/неелектричних котлів,  енергоефективного обладнання чи матеріалів для утеплення.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Олександр БАЛЕГА

учасник програми «Теплі кредити»

Дізнався по телевізору. Треба було вдома поміняти вікна, тому вирішив скористатися такою можливістю. У банку вся процедура зайняла менше 5 хвилин. Я приніс із магазину чеки. Сказав, що хочу «Теплі кредити». У мене прийняли це все і сказали, що прийде смс-сповіщення, що взяли мене в програму. Так і було: через годину прийшло повідомлення, а гроші прийшли десь через 60 днів.

Олександр каже: таким чином замінив удома 5 вікон.  Загалом витратив 25 тисяч гривень, із них приблизно 8 тисяч йому повернула держава.  На Закарпатті за час дії урядової програми (а це з жовтня 2014 року) теплими кредитами вже скористалися понад 6, 5 тисяч родин. 88% позичальників беруть їх для закупівлі вікон,  котлів та іншого енергоефективного обладнання.

Едуард МАЛЯР

директор департаменту ЖКГ, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА

Це на утеплення фасадів своїх будинків, на придбання твердопаливних котлів. Також є питання щодо участі в цій програмі ОСББ. Обласною радою було прийняте рішення звернутися до Кабінету Міністрів щодо вирішення такої проблеми, яка зараз є в області. Хочемо, щоби ОСББ теж могли скористатися правом на взяття цих кредитів. Постановою чітко прописано, що для того, щоб отримати кредит, є необхідність у теплових лічильниках. А ми знаємо, що наша область 2011 року перейшла на автономне джерело живлення. Кожен має в себе котел. У нас централізованого теплопостачання немає, а вимагається лічильники на тих будинках, де є централізоване теплопостачання.

Тож депутати підготували звернення до уряду, аби технічно прописати в програмі: «У разі відсутності централізованого теплопостачання будинки або власники ОСББ можуть звернутися для отримання кредитів». Це дасть змогу збільшити кількість ОСББ, які скористаються такою можливістю: поки що за 3 роки  на Закарпатті їх тільки 15.  Водночас індивідуальні кредити для утеплення житла беруть масово.  Лише у 2017-му  — вже 1, 5 тисячі  закарпатців.

Ольга КАПІТАН

прес-секретар «ПриватБанку»  в Ужгороді

Сам перший транш був повністю використаний у сумі 99, 5 мільйонів гривень. Другий транш (за липень-серпень) закарпатці майже за місяць вибрали свій ліміт. І за останній місяць було видано 400 теплих кредитів. Сама процедура була дуже простою. Якщо ви є клієнтом ПриватБанку і ви власником карти «Універсальна», «Універсальна Gold», «Інфініті», ви йдете в магазин, який підключений до цієї програми, оплачуєте покупку, обираєте, на скільки частин ви її поділите, оплачуєте через термінал, приходите з рахунком у банк або підкріпляєте це через програму «Приват 24» з дому.

Крім «ПриватБанку», урядову програму «Теплі кредити» підтримують «Ошадбанк» та «Укргазбанк». Відшкодування, яке надається учасникам, різниться залежно від того, що ви купили,  і становить від 20 до 40%. Утеплення допомагає під час опалювального періоду споживачам суттєво економити.  Наступний транш кредиту фінансові установи очікують наприкінці осені.

uzhinform.com

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах