6065
18:26 15.062017

«Закарпатгаз Збут» повернув до бюджету 118 млн. грн. невикористаних субсидій

Економіка 1742

ТОВ «Закарпатгаз Збут» станом на 1 червня поточного року повернуло до бюджету майже 118 млн. грн. невикористаних субсидій за спожитий природний газ. У той же час заборгованість держави з покриття пільг і субсидій перед газопостачальною компанією на початок червня становить майже 759 млн. грн.

1460124230_0001-c35fe855-5520df2a-87ba-740c151eНа виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 534 від 23 серпня 2016-го року постачальник природного газу зі спеціальними обов’язками ТОВ «Закарпатгаз Збут» повернуло до бюджету 118 млн. грн. невикористаних субсидій за спожитий клієнтами природний газ впродовж опалювального сезону 2016-2017 років.

Розрахунок невикористаних сум субсидій проводиться за використання природного газу для індивідуального опалення у випадку, якщо на особовому рахунку одержувача субсидії станом на 1 травня нового неопалювального сезону обліковується переплата за послугу.

Таким чином, 40 тисяч споживачів газу Закарпатської області, у яких наявна економія, можуть звернутися до управлінь соціального захисту за місцем проживання для написання заяви та отримання роз’яснення щодо порядку монетизації частини невикористаної субсидії.

Окрім того, що частина побутових споживачів спромоглася зекономити ресурс, частина клієнтів – побутових споживачів «Закарпатгаз Збуту» у регіоні – накопичила заборгованості.

«Основні причини заборгованостей, що виникли за підсумками перерахунку, це: наявність непогашеного боргу, який був у споживача на дату призначення субсидії, несплата власними коштами за газ, використаний у травні, коли субсидія не діяла. І ще одна причина накопичення боргу – коли розмір субсидії неповністю перекриває витрати споживача на газ, а він не платив свою частину», – пояснила директор ТОВ «Закарпатгаз Збут» Вікторія Томинець.

Для тих клієнтів, які економно споживали ресурс для індивідуального опалення домівок, держава передбачила стимул – можливість часткового повернення зекономленого: кожен споживач, котрий підпадає під зазначену категорію, має право на звернення із заявою до управління соціального захисту та повернення коштів у межах 700 гривень.

Протягом опалювального періоду 2016-2017 років майже 46% споживачів природного газу Закарпатської області користувалися цільовою державною допомогою – субсидіями.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах