6050
19:31 14.062017

На Закарпатті врегулювали питання використання лісових ресурсів

Економіка 3351

25 травня п.р. Закарпатська обласна рада на сьомій сесії VII скликання прийняла рішення за №813,, Про затвердження  рентних платежів за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів області”. Зазначеним рішенням визнано таким, що втратило чинність, рішення сесії обласної ради від 26 травня 2011 року №230 ,,Про затвердження ставок збору за заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань”.

59532

Передбачено, що ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань) зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування у розмірі 7,7 відсотків до ринкових середньозаготівельних цін за одиницю продукції (кг, літр, шт.), затверджених районними радами. Зазначений механізм справляння податків в області себе оправдав у минулі роки. Станом на 01.01.2017 року рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини та використання корисних властивостей лісів) було спрямовано до місцевих бюджетів коштів у розмірі 1,85 млн.грн.

За використання корисних властивостей лісів рентна плата встановлена у розмірі від 25 до 15 відсотків (залежно від категорії лісів) від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Лісофондоутримувачі (постійні лісокористувачі), у разі заготівлі ними другорядних лісових матеріалів та продукції побічного лісокористування (в межах встановлених лімітів) та продажу її суб‘єктам підприємницької діяльності, сплачують рентну плату у розмірі 4% до ринкових середньозаготівельних цін за одиницю продукції (кг, літр, шт.), затверджених районними радами.

Платники, об’єкт оподаткування, порядок обчислення і сплати рентної плати визначені статтями 256 та 257-258 Податкового кодексу України. Відповідно до п.3 частини першої ст.69 Бюджетного кодексу України платежі за спеціальне використання лісових ресурсів (крім збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини) зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) відповідних природних ресурсів.

Суб’єктами правовідносин виступають постійні лісокористувачі лісів та зацікавлені у виділенні лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів юридичні та фізичні особи підприємці. Реалізація лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними  особами,  які не мають дозволу на спеціальне використання (лісовий квиток), забороняється. За неподання  (несвоєчасне подання) розрахунків збору за спеціальне використання лісових ресурсів, несплату або порушення термінів сплати збору до СПД застосовуються штрафні санкції та пеня згідно з чинним законодавством.

Відповідно до Лісового кодексу України, Закону України ,,Про рослинний світ” громадяни мають право збирати дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо безоплатно (без видачі спеціального дозволу)  лише для власного споживання, – інформує департамент економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах