3413
14:05 8.122016

Закарпаття має можливість реалізувати грантові проекти за кошти ЄС

Економіка 2695

У четвер, 8 грудня, голова Закарпатської облради провів чергову робочу зустріч із експертами Угорського центру розвитку. В ній взяли участь керівництво структурних відомств ОДА: департаменту економічного розвитку та торгівлі, департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури, департаменту агропромислового розвитку, департаменту екології та природних ресурсів, управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва, представники Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, Чопської та Хустської міськрад та інші.

_dsc0559

Привітавши уповноваженого директора Угорського центру розвитку Міністерства національного розвитку Угорщини Йоганну Шаркозі, експерта Центру – Середі Амбруш Калмана, а також директора Європейського об’єднання ТИСА Сабоне Цап Андрею, Михайло Рівіс від імені всього депутатського корпусу облради подякував угорським партнерам за фахову допомогу у підготовці проектних матеріалів та добросусідські відносини.

У ході зустрічі зазначено, що Закарпатська обласна рада, Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА) разом з угорськими колегами приступили до підготовки проектних матеріалів, передусім з метою участі – як двох областей, так і ЄОТС ТИСА у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема програмі «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020».

Як поінформувала заступник директора Європейського об’єднання ТИСА Юдіта Євчак, ще влітку цього року підготовлено базу даних проблемних питань, до яких увійшли 25 проектних пропозицій. Це короткий опис найбільш оптимальних екологічних, інфраструктурних, соціальних проблем, пов’язаних передусім: зі збором і утилізацією сміття; забезпечення питною водою; розвитком дорожньої інфраструктури поблизу українсько-угорського кордону, що сприяло б відкриттю нових пунктів пропуску; розвитком туристичної галузі; створенням необхідних умов для охорони та збереження культурної спадщини і т.д.

– Дані матеріали передані угорській стороні, – зазначила Юдіта Берталоівна. – Відтак, Міністерством національного розвитку Угорщини за фінансової підтримки Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини визначено експертів, які надаватимуть допомогу у підготовці матеріалів для проектів. Це – названі вище експерти Угорського центру розвитку Міністерства національного розвитку Угорщини. Угорські колеги, на основі підготовлених проектних пропозицій, уже здійснили аналіз грантових програм, тобто приступили до інвентаризації можливостей з підготовки проектів на отримання фінансової допомоги ЄС.

Зі свого боку, пані Йоганна Шаркозі детально поінформувала про програму «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020», оголошення конкурсу по якій очікується у січні-лютому 2017 року. Вона розповіла присутнім про головні пріоритети, можливості участі у Програмі; основні вимоги та надала практичні рекомендації щодо організації і загального порядку підготовки проектів, їх змістовного наповнення.

Як було підкреслено, на жаль, станом на сьогодні відповідну інформацію надіслала лише Служба автомобільних доріг. Тож, Михайло Рівіс закликав усіх зацікавлених в отриманні грантових проектах ЄС серйозніше та відповідально відноситися до цього, вчасно надавати необхідну інформацію, тісніше співпрацювати з угорськими партнерами.

_dsc0545

А перший заступник голови облради Йосип Борто наголосив:

– У нас унікальна можливість: угорські колеги готові надати допомогу і передати досвід підготовки матеріалів для написання проектів за європейськими стандартами. Але для цього потрібна наша допомога у наданні необхідної інформації, дотримуватися виконавської дисципліни та визначених строків.

Нагадаємо, за результатами цьогорічних зустрічей голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса і голови загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскара Шестака, домовлено провести робочі зустрічі експертів Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА), Угорського Центру розвитку з представниками профільних структурних підрозділів ОДА та органів місцевого самоврядування задля змістовного наповнення проектних пропозицій, підготовки матеріалів, що ляжуть в основу майбутніх проектів, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини