26996
16:41 13.122022

Керівник обленерго розповів деталі щодо ситуації з електропостачанням на Закарпатті

Економіка 41720

Сьогодні, 13 грудня, в селі Оноківці відбувся брифінг керівництва ПрАТ «Закарпаттяобленерго» щодо оперативної ситуації з електропостачанням у регіоні.

Генеральний директор підприємства Олександр Білак почав з того, що стан в українській енергетиці залишається досить важким. Ворог цілеспрямовано пробує привести інфраструктуру у такий стан аби був постійний дефіцит електроенергії. «У реальному часі цілодобово проводяться відновлювальні роботи. Так як на даний момент склалася ситуація дефіциту генерації електроенергії – це дає великий вплив на всю територію України» – сказав він.

«Хотів би наголосити, що коли ворог наносить удари, енергетики досить інерційно, але у найшвидші терміни, пробують відновити систему й забезпечити життєдіяльність нашої країни» – розповів керівник обленерго. «Стабілізаційні відключення сформовані таким чином, щоб не втратити взагалі живлення наших споживачів. На даний момент дефіцит потужності у нашій державі є відчутний, і тому стабілізаційні відключення застосовуються у всіх регіонах» – зазначив він.

Однак за словами Олександра Білака за останні дві-три доби стан трошки покращився. На сьогодні планується вивід на потужність ще одного атомного енергоблоку. А тому вже три дні спостерігається збільшення виділеного ліміту для Закарпатської області. «Наприклад на даний момент зранку нам було виділено ліміт 296 мегават, при потребі для області 450 мегават потужності, щоб ми працювали у нормальному режимі» – заявив очільник підприємства.

Олександр Білак також розповів як проходить процедура створення графіків. За його словами вони розроблені по чергам на певну потужність. Увечері диспетчери «Укренерго» доводять до кожної області певну величину, враховуючи стан генерації і ремонтні схеми по всій Україні. Під це з 22.00 до 01.00 розробляються графіки, які вивішуються на сайті Закарпаттяобленерго.

«В разі якщо немає якихось втручань у мережу, немає аварійних відключень у системо утворюючій мережі, цих графіків ми максимально намагаємось дотримуватися… Це якщо немає коригування лімітів протягом доби» – запевнив Олександр Білак. За його словами коригування надходять у реальному часі, і тому коли це відбувається у бік зменшення закарпатські енергетики мають 30 хвилин. «Я прошу дуже виважено до цього ставитися, адже ця робота проводиться у реальному часі» – зазначив керівник обленерго.

Водночас директор підприємства запевнив, що ситуація на даний момент контрольована. «Так прийшли до нас трохи морози, негода. Це також накладається в якійсь мірі на недотримання графіків. Бо є аварійні вимкнення пов’язані з поганими погодними умовами. Були в нас підтоплення… Тому певні корективи звичайно вносяться».

На запитання журналістів про те, що йдуть морози, а на Закарпатті більшість споживачів на автономному опаленні, Олександр Білак відповів, що він знає про цю ситуацію і доводить ці аргументи при розподілі лімітів. «Так протягом останніх десяти років централізованого опалення у краї нема. Окрім того за останній час дуже багато будинків введено в експлуатацію саме з електричним опаленням… Ці аргументи ми викладаємо. Останнім часом ці наші аргументи приймаються і ліміти трохи збільшуються» – заявив Олександр Білак.

Також директора «Закарпаттяобленерго» запитали чому наша область знаходиться у переліку тих, де ситуація з електроенергією найважча, поряд із прифронтовими областями, де відбуваються бойові дії. На це він відповів, що є області де ситуація набагато гірша за нашу. «Тут хочу наголосити. Що енергетична система України це єдиний організм. І тому при пошкодженні мереж в будь-якій частині України це відчувається по всій території».

Пролунало запитання і щодо вибіркового відключення. Адже є споживачі, котрих взагалі майже не відключають. Цей факт визнав і директор обленерго. Однак за його словами це споживачі котрі здебільшого пов’язані з критичною інфраструктурою. На його думку вихід звідси один – забезпечити критичну інфраструктуру автономними джерелами енергії, і тоді енергетики будуть мати змогу відключати всіх. Поки цього немає, споживачі та вулиці пов’язані з об’єктами критичної інфраструктури відключатися не будуть. «Можна сказати, що їм пощастило» – зазначив Олександр Білак.

Запитали керівника обленерго, і про те чи відрізняються графіки відключення міст і сіл. За його словами основні вузли живлень знаходяться навколо міст Ужгорода та Мукачева. А більше критичної інфраструктури знаходиться саме у колишніх районних центрах. А відтак населені пункти, які більш віддалені від міст можуть дійсно частіше потрапляти у ремонтні графіки.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах