25979
16:46 11.072022

У Перечині є достатньо дефіцитного товару: за скільки продають цукор, сіль, оцет, соду?

Економіка 19274

У магазинах та на ринку в Перечині можна купити всі дефіцитні товари. На полицях є достатньо і солі, і цукру, і оцту, і соди. До того ж, і ціни далекі від рекордних.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» відвідала вісім торгових точок, поспілкувалася із продавцями та покупцями, вивчила ціни. Якщо нещодавно, місяць-два тому, люди змітали з полиць все, що бачили (треба – не треба, а беру, бо пак не буде, буде дорого), купували сіль блоками, цукор – міхами, тим самим створивши дефіцит, то тепер беруть пачку-дві. Для консервування запасів на зиму є все: і продукти, і банки, і кришки.

Сіль кухонна від 16,9 грн. за кіло

Сіль є і вітчизняна, й імпортна, кам’яна, йодована і біла як сніг – бери яку хоч.

Сіль артемівська кухонна кам’яна, розфасована в Ужгороді, коштує від 16,9 грн. до 24 грн. Але дуже брудна. Найнижча ціна – в «Амбарчику» – 16,9 за кіло. Поруч на прилавку є біла як сніг за 18,9 грн. В «Авосьці» продають чисту, але і ціна вища: кам’яна – 23, йодована – 22.

У «Коморі» теж є в наявності біла йодована (Солівари) за 19 грн.

Серед покупців попитом користується артемівська. – Наша сіль мені практична у використанні, а тією дрібною імпортною не знаю як солити. Її насипаю тільки в соляночку на стіл, – розповіла пані Оксана. Жінка каже, що під час ажіотажу купила всього дві пачки. Зазвичай робить закупи, щоб було у хаті і щоб не довелось бігти ввечері до сусідки по сіль чи цукор.

Цукор: від 32 до 45

Ціна на солодкий продукт у деяких магазинах відрізняється у 13 грн. 6 липня в «Абецешці» по вулиці Ужгородській кіло словацького та українського цукру продавали за 32 грн. Як пояснила продавець Віра, допродують старі запаси. Новий завіз будуть продавати за новою ціною. Цього ж дня в магазині райспоживспілки торгували по 45 грн. На моє запитання: «Чому так дорого?» продавець почала наводити такі аргументи: «наш цукор український, з буряка, а в інших магазинах імпортний, він не такий солодкий як наш».

Минулої середи у трьох магазинах кіло цукру продавали по 35-37 грн. Вчора у Перечині можна було купити по 32 грн. – новий завіз.

Хоча зараз і сезон консервування різних ягід, але люди купують солодкий продукт по декілька кілограмів.

– Закрила по п’ять літрових банок компоту з чорної смородини, вишень та малини. Ще стільки ж закрию з абрикосів та слив. Тільки для нашої сім’ї. Раніше роздавала родичам, – поділилася Вікторія Михайлівна.

Оцет: від 20 до 30 грн.

Оцет широко використовується в кулінарії як приправа, тому в хижі все го треба. Люди використовують і звичайний, і яблучний.

Оцет порадує вас різноманітністю. У наявності є товар різних торгових марок та ємностей. Восьмипроцентний можна купити за 19,9 грн. Пляшка 9-% оцту «Голідай» коштує – 24,5. У деяких магазинах на гривню дорожче. 30 грн. – найвища ціна.

Яблучний – дорожчий. За 500-грамову пляшку 6-процентного доведеться заплатити 28,5 грн.

Сода харчова: від 35 грн

Вибір соди є. Ціна такого українського виробу 300 грам – 35 грн. За турецьку доведеться віддати 39 грн. У «Смаку» півкілограмову пачку соди купила за 37,5 грн. Продукт розфасований 13 червня 2022 року в Луцьку. Хосную – все норм.

Лимонна кислота

Лимонну кислоту господині додають до консервацій. 20-грамовий пакет коштує 9,38 грн., 25-грамовий – 17,47. Найвигідніше купувати великий, стограмовий обійдеться у 40,6 грн.

Кришки

Металеві кришки для консервації суттєво зросли в ціні. Якщо ще півтора місяці упаковку кришок з 50 штук можна було купити за 120 грн., то тепер доведеться викласти близько 200 грн. А це 4 грн. штука. Пан Василь на ринку упаковку продавав за 165 грн., а за 20 метрів на іншій торговій точці жінка правила по 200 грн. Вчора, 10 липня, у магазині «Копійочка» упаковка коштувала 209 грн.

– У нас велика сім’я – вісім чоловік. Консервую дуже багато і огірків, і помідорів, і компотів. На сезон мені треба мінімум 200 кришок. Я і не знала, що кришки так подорожчали. Куплю одну упаковку, бо зірвала чорну смородину, то хочу закрити на компот. Сподіваюся, що більше дорожчати не будуть – куди ще далі? – не стримуючи емоцій каже Наталія Василівна.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах