25758
18:36 21.062022

Закарпатським громадам розповіли про управління земельними ресурсами під час війни

Економіка 2446

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує роботу над інформуванням територіальних громад щодо особливостей управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану. Днями понад 200 фахівців з громад Закарпатської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Івано-Франківської та Львівської областей взяли участь в інформаційній сесії щодо управління земельними ресурсами під час війни.

Захід проходив на базі Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській  області. З представниками територіальних громад працювали Олександр Придатко та Тетяна Данилів, експерти з питань просторового планування «U-LEAD з Європою».

«В умовах воєнного стану законодавство часто змінюється, зокрема у сфері земельних відносин. Територіальним громада необхідно детально вивчити ці нововведення, оскільки вони регламентують важливий сегмент в їхній роботі, що матиме вплив на надходження у місцеві бюджети», – наголосив Микола Сюсько, керівник Регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області.

Олександр Придатко проаналізував ключові зміни в законодавчі та діючі норми, які регламентують земельні відносини згідно Закону України №2145. Експерт розповів, що органи місцевого самоврядування мають право укладати договори оренди щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності. Такі ділянки можуть надаватися тільки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Якщо ж земельна ділянка не віднесена до такого категорії, то її передача здійснюється без зміни цільового призначення.

Експерт наголосив, що договори оренди містять в собі жорсткі істотні умови. Наприклад, орендна плата повинна становити не менше 8% від нормативно-грошової оцінки ріллі по області, договір не може бути поновлений та укладений на новий термін, орендар не має права на компенсацію витрат на поліпшення тощо. Також Олександр Придатко презентував фахівцям з громад спрощений алгоритм формування земельних ділянок.

Тетяна Данилів обговорила з присутніми ведення та функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану. Експерти наголошували, що органи місцевого самоврядування й надалі можуть проводити інвентаризацію земельних ділянок та виступати замовником такої документації.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах