25623
20:34 7.062022

Про останні зміни у пенсійному законодавстві від керівниці ГО ПФУ в Закарпатській області Анастасії Пентек

Економіка 9459

У вівторок, 7 червня, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек у пресцентрі ОВА провела брифінг стосовно останніх змін у пенсійному законодавстві та питання перерахунку пенсії окремим категоріям громадян.

На початку брифінгу Анастасія Пентек окреслила ключові елементи роботи регіонального управління ПФУ: «В країні – війна, але, попри це, в нашій області, як і у всій країні, пенсіонери вчасно і в повному обсязі отримують пенсії та інші соціальні виплати. Крім того, відповідно до законодавства проводиться перерахунок пенсій. Так, у березні здійснено індексацію пенсій майже всім категоріям пенсіонерів. А зараз, у червні, значна частина пенсіонерів знову отримає перераховані пенсійні виплати.

Зокрема цього місяця понад 23 тисячі закарпатських пенсіонерів, що продовжують працювати, отримають перераховані пенсії. Відповідно до закону, кожні два роки право на перерахунок пенсії набувають пенсіонери, які після призначення (або останнього перерахунку) пенсії офіційно працювали, тобто за них сплачено або вони самостійно сплатили єдиний соціальний внесок. Право на автоматичний перерахунок визначає страховий стаж, набутий в тому числі по лютий поточного року…

Розміри виплат різні: інваліди війни I групи отримають 4421 грн; інваліди війни II групи – 3906 грн; інваліди війни III групи – 3391 грн; учасники бойових дій – 1491 грн; воїни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 4421 грн; члени сімей загиблих військових та осіб, що до них прирівнюються – 966 грн; учасники війни – 612 гривень», – повідомили у пресслужбі цієї держустанови на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Щодо компенсаційних виплат, то за словами пані Анастасії вони продовжуються тим пенсіонерам, які досягли 75- та 80-річного віку.

Окремим блоком очільниця обласного Пенсійного фонду розповіла про умови призначення пенсії по втраті годувальника за загиблими військовими. Нагадуємо, що відповідно до статті 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» право на пенсію у разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців. «На сьогодні в нашій області такий вид пенсії призначено 21 члену сім’ї за 11 загиблими військовослужбовцями в період з 24 лютого 2022 року», – зазначила Анастасія Пентек.

«Крім того, члени сімей загиблих/померлих військовослужбовців мають право і на призначення дострокової пенсії за віком (відповідно до статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Право на пенсію за віком мають дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейських, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків), або яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту» надано статус сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок», – зазначила керівниця обласного управління ПФУ.

Також, за повідомлення пресслужби обласного Пенсійного фонду, набув чинності Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства», яким внесено низку змін до Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування».

«Дострокові пенсії призначаються матерям таких дітей після досягнення 50 років та за наявності не менш ніж 15 років страхового стажу, – пояснила Анастасія Пентек. – Або батькові такої дитини (за вибором матері) – після досягнення віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше 20 років».

З 30 квітня 2022 року змінено порядок розрахунку суми доплати до мінімального страхового внеску для зарахування до страхового стажу неповного місяця роботи.

Для врахування до страхового стажу неповного місяця роботи як повного доплата до суми страхових внесків за раніше відпрацьований неповний місяць визначається, виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. До набрання чинності цього Закону така доплата розраховувалась, зважаючи на мінімальну заробітну плату, дійсну у відповідному минулому періоді. При цьому особа, яка здійснила доплату, формує і подає до органів Пенсійного фонду відомості про суми доплат сама за себе.

Підсумовуючи брифінг Анастасія Пентек наголосила на тому, що «незважаючи на складні умови воєнного часу, всі пенсії та інші соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам як в нашій області, так і в країні загалом, виплачуються вчасно і в повному обсязі, забезпечуються їхні права, зокрема щодо призначення і перерахунку пенсій».

Крім цього, за її словами, починаючи з 24 лютого цього року до сервісних центрів Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області з різних питань звернулось понад 4700 громадян із числа внутрішньо переміщених осіб.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах