25570
10:55 3.062022

На Закарпатті запрацював ІТ-кластер

Економіка 8460

На Закарпатті запрацював всеукраїнський ІТ-кластер. Через війну в область евакуювалися майже 35 тисяч представників айті-сфери з різних регіонів країни. ІТ-кластер допомагає айтівцям не лише відновити на новому місці свою діяльність, а й розвивати її. До нього можуть увійти не тільки компанії, але й ФОПи.

Про це та багато іншого йшлося під час візиту голови Закарпатської ОВА Віктора Микити в офіс однієї з релокованих ІТ-компаній.

За його словами, З 2010 року було кілька спроб створити кластер на Закарпатті, проте, вони залишилися нереалізованими. Зараз, через війну, з’явилася така можливість, адже тільки в Ужгороді відкрили вже понад 11 офісів різних передових ІТ-компаній. З’явилися вони не тільки в обласному центрі, але й по всьому Закарпатті, від чого область безперечно виграє.

– В першу чергу – це надходження до бюджету, – наголошує голова ОВА Віктор Микита. – Сьогодні обласний бюджет отримує відповідні перевиконання, в деяких місцевих громадах. Також є такі тг, які більше фінансувалися за рахунок акцизу на паливо, яке на сьогодні не сплачується. І ось тут на допомогу нам прийшли айтівці. Адже реєструвалися вони майже у всіх територіальних громадах громадах краю. Тому завдячуючи ІТ-кластеру ми сьогодні перекриваємо ті ненадходження до бюджету. Адже наше завдання на Закарпатті – забезпечувати надійний і потужний тил.

Засновниками кластеру є представники PattersonApps, Astound Commerce, SoftServe, Sigma Software, Genesis, 4TEAM, Telesens, EPAM, SQUAD тощо.

За кілька днів заявки на вступ до IТ-кластера подало майже 100 компаній та приблизно 300 ФОПів. Половину з них вже прийняли. Кандидати проходять певну перевірку. Частині відмовили бо досі співпрацюють з росією.

– Для вступу в кластер IT-фахівець повинен заповнити заявку, яку опрацюють в порядку черги. Після її опрацювання, кандидата кличуть на зустріч. Далі йде голосування, де ми вирішуємо чи брати кандидата чи ні, – розповіла Жанна Капіца, СЕО та співзасновниця ІТ-кластера Закарпаття.

Загалом айтівцям з інших міст на Закарпатті пропонують комфортні умови для роботи і життя. ІТ-кластер, як місцева ком’юніті, може допомогти в цьому. Також допомагають із фізичною та кібербезпекою, займаються логістичними питаннями, щодо релокації компаній.

Представники кластеру та влади області намагаються створити такі умови, аби айтівці не виїжджали за кордон, а жили та працювали на Закарпатті.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах