25188
17:55 12.042022

Навесні єгері Рахівщини акцентують зусилля на мінеральному підживленні мисливської фауни копитних

Економіка 3777

Однією з важливих умов існування стійкої популяції копитних тварин із різноманітною віковою структурою і оптимальною чисельністю особин є наявність необхідної кількості мінеральних солей у навколишньому середовищі.

Найкращим варіантом для засвоєння в організмі тварини поживних мінералів є кам’яна сіль – джерело надходження натрію та хлору. Основна роль натрію в живому організмі – підтримка балансу міжклітинних та внутрішньоклітинних рідин. Цей макроелемент також бере участь у скороченні м’язів, передачі нервових сигналів, регулює кислотно-лужний баланс.

Загалом, сіль для тварин покращує травну систему, нормалізує обмін речовин, засвоєння корисних сполук, сприяє здоровому розвитку кістково-м’язової системи та росту хутра. Сіль також є хорошим профілактичним засобом від багатьох захворювань у молодняку.

Дефіцит солі у тварин проявляється у втраті апетиту, зменшенні маси тіла, зниженні лактації та погіршенні репродуктивної системи. Також ознакою нехватки солі можуть бути прояви різних хвороб, адже дефіцит нітратів суттєво знижує імунітет.

На рівні інстинкту дикі копитні відчувають потребу мінерального підживлення тому шукають сіль самостійно в природі за рахунок злизування її з каменів, гірської породи, поїдання намулу в заглибинах і берегах невеликих озер та боліт тощо.

Однак, в силу обставин, виникають умови за яких тварини нездатні самостійно забезпечити свої потреби в мінеральних солях і відчувають їх дефіцит. За відсутності надходження мінеральних солей, не зважаючи на наявність достатньої кількості харчів, у копитних настає так звана якісна недостатність харчування. В результаті копитні гірше розмножуються і частіше гинуть від хвороб, їх загальна чисельність поступово скорочується.

З метою своєчасного мінерального підживлення диких копитних єгерською службою ДП «Ясінянське ЛМГ» на території мисливських угідь влаштовуються штучні солонці, які єгері систематично наповнюють кам’яною сіллю.

Дикі копитні ходять на влаштовані солонці круглий рік, але особливо активно навесні і влітку, що пов’язано зі збільшеною потребою в солях в цей період. Саме навесні у період вагітності і лактації оленям і козулям важливо отримувати достатню кількість мінеральних речовин, які життєво необхідні для нормального розвитку плоду та здорового росту дитинчат.

Зважаючи на підвищену потребу протягом весни та перших місяців літа єгері ДП « Ясінянське ЛМГ» підсилюють здійснення біотехнічних заходів з мінерального підживлення мисливської фауни копитних, що у свою чергу сприяє формуванню стійкої життєздатної популяції у мисливських угіддях.

ДП “Ясінянське ЛМГ”

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах