25020
16:32 30.032022

ГУ Держпродспоживслужби Закарпаття рекомендує перевіряти насіння на показники якості у лабораторних умовах

Економіка 3414

Одним із основних шляхів інтенсифікації сільськогосподарського виробництва є використання сертифікованого насіння високих репродукцій сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Готуючись до посівної кампанії, аграрії повинні, перш за все, перевірити як власне, так і придбане насіння на показники якості у лабораторних умовах, оскільки якісний посівний матеріал – запорука високої врожайності.

Основні посівні якості насіння характеризуються такими показниками, як чистота, вологість, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин.

Схожість – найважливіший показник якості насіння. Під схожістю розуміють здатність насіння давати нормальні ростки в оптимальних умовах у встановлений для конкретної культури строк. При низькій схожості посіви будуть зріджені.

Крім схожості, в лабораторії визначають енергію проростання, тобто відсоток насінин, які нормально проросли у встановлені строки для конкретної культури. Встановлення енергії проростання має велике значення, тому що від цього залежить дружність появи сходів у полі після висіву і рівномірність їх росту, адже при низьких показниках норма збільшується від запланованої на 10-15%.

Важливим показником якості насіння є також вологість. Практично доведено, що в результаті осушування вологого насіння підвищується його схожість за рахунок окремих фізіологічно незрілих зернин, які при висушуванні проходять прискорений процес дозрівання та часткове знезараження їх від мікроорганізмів. При посіві такого насіння отримують більш ранні, густі і дуже дружні сходи, а в результаті – більш високі врожаї.

Маса 1000 насінин характеризує добірність, крупність і виповненість насіння. Молоді сходи живляться поживними речовинами, які є в насінні. Отже, чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть. Її розраховують з метою правильного визначення норми висіву зерна. Адже, якщо не враховувати показники посівної придатності та маси 1000 насінин, неможливо встановити норми висіву та визначити його схожість у польових умовах.

Крім наведених показників якості посівного матеріалу, беруть до уваги також зараженість його хворобами і шкідниками, колір, блиск і запах. Так, втрата насінням природного кольору й блиску часто вказує на втрату схожості.

Таким чином, готуючись до посівної, потрібно перевіряти не тільки асортимент та кількість насіння в сховищі, але і його якість, оскільки навіть результати, вказані в сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, мають свій термін дії.

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, становить:

  • на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів – 12 місяців, а упаковані у герметичну тару – 24 місяці;
  • на насіння кукурудзи протруєної – 1 рік;
  • на насіння соняшнику протруєного – 8 місяців;
  • на насіння озимих та ярих зернових культур – 4 місяці.

Якщо планується висівати залишки насіння з попередніх сезонів, то слід пам’ятати, що з роками насіння втрачає свою схожість.

При купівлі минулорічного посівного матеріалу у виробника насіння або у офіційного дистриб’ютора, він обов’язково має надати документ, в якому вказано, що насіння пройшло пересертифікацію та його посівні якості відповідають стандарту.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах